Naročite se na naše novice in prejmite kupon za
-7% popust na celoten nakup.
-7% popust na celoten nakup.
Kakavova zrna so že od antičnih časov cenjena zaradi svojega okusa in izjemnih zdravstvenih koristi. Narejen iz nežno praženih kakavovih zrn, je kakav v prahu najčistejša in najbolj naravna oblika čokolade.
Adunin kakav v prahu je narejen iz posebej izbranih kakavovih zrn z visoko vsebnostjo flavanola, pomešanih z razkošno bogatim kakavom majhnih proizvajalcev v Gani.
Izjemn bogat je s kakavovimi flavanoli – rastlinskimi antioksidanti, za katere so študije pokazale, da podpirajo in so koristne za širok spekter zdravja – od zmanjševanja utrujenosti in izčrpanosti do izboljšanja zdravja srca, kognitivnih funkcij in uravnavanja krvnega tlaka.
Poleg visoke vsebnosti flavanolov je kakav v prahu tudi naravni vir:
Najbolj ključne prednosti kakava za zdravje in lepoto
1. ZDRAVJE SRCA
Naše srce in zlasti pretok krvi nista vedno prva stvar, na katero pomislimo, ko gre za naše splošno zdravje. Dobro je, da se kljub temu zavedamo, da je zdrav krvni pretok ključen za uspešno delovanje vseh naših organov in telesnih procesov.
Krvožilni sistem je odgovoren za transport hranil, vode in kisika do vsake celice v telesu skozi zapleteno mrežo krvnih žil, arterij in kapilar, ki bi bila dolga 96.500 kilometrov, če bi bila položena v ravnino.
Zdrav pretok krvi je potreben za pravilno delovanje srca, možganov, kože, oči, jeter, imunskega sistema, prebavnega sistema in še mnogo drugih. Pomemben je celo za našo uspešnost vadbe in okrevanje. Če upoštevamo vse to, ni presenetljivo, da so po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije bolezni, povezane s srcem, glavni vzrok smrti po vsem svetu.
20 g Aduninenga kakava vsebuje vsaj 200 mg kakavovih flavanolov, ki so znanstveno dokazani in potrjeni s strani EFSA, da pomagajo ohranjati elastičnost krvnih žil in podpirajo zdrav pretok krvi.
Kakavovi flavanoli prispevajo k:
Z Aduninim kakavom na preprost način vnesemo flavanole in s tem podpremo zdravja srca kot del uravnotežene prehrane in zdravega načina življenja.
Flavanoli so vrsta polifenolov – rastlinskih antioksidantov. Adunin kakav vsebuje povprečno 8,5 % kakavovih flavanolov na 5 g odmerka. Običajni kakav v prahu vsebuje 0,5-1,5 % kakavovih flavanolov na 5 g.
2. ZMANJŠANJE UTRUJENOSTI IN IZČRPANOSTI
Študija Oxford Brookes Centra za prehrano in zdravje je pokazala, da lahko visoka vsebnost flavanola v Aduninem kakavu pomaga zmanjšati utrujenost pri bolnikih z multiplo sklerozo (MS). Več kot 100.000 ljudi v Združenem kraljestvu prizadene MS in 9 od 10 bolnikov trpi zaradi utrujenosti.
Raziskovalci so testirali uporabo s flavanolom bogatega kakava na 40 odraslih bolnikih, ki so šest tednov vsak dan popili skodelico vroče čokolade. Udeleženci so bodisi dobili vročo čokolado bogato s flavanolom narejeno z Aduninim kakavom bodisi pa so dobili različico z nizko vsebnostjo flavanola.
Tisti, ki so uživali napitek z visoko vsebnostjo flavanola, narejenega z Aduna kakavom, so na podlagi testov občutili 45 % izboljšanje budnosti in za 80 % povečali hitrosti hoje. Čeprav je potrebnih še več študij, rezultati kažejo, da bi bil lahko tak kakav koristen pri zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti v telesu.
Poleg visoke vsebnosti flavanola, je kakav v prahu bogat tudi z magnezijem – kofaktorjem za več kot 350 encimskih reakcij v človeškem telesu, od katerih mnoge vključujejo presnovo energije. Povečanje vnosa magnezija je enostaven in naraven način za zmanjšanje utrujenosti in izčrpanosti.
3. ZDRAVO ČREVESJE
Adunin kakav v prahu vsebuje 33 % vlaknin, ki stimulirajo prebavne encime v telesu, pomagajo pri absorpciji hranil, izboljšajo prebavne funkcije, zdravje črevesja in aktivnost črevesja. Vlaknine lahko pomagajo tudi pri uravnavanju telesne teže, saj podaljšujejo občutek sitosti.
4. MIŠIČNA RAST IN VADBA
Vsaka celica v človeškem telesu vsebuje beljakovine, zato je ključnega pomena, da jih uživamo vsak dan, da obnovimo celice in podpiramo rast ter vzdrževanje mišične mase. Adunin kakav vsebuje 23 % naravnih beljakovin, kot nalašč za tiste, ki želijo povečati svoj vnos beljakovin ter za vegane in vegetarijance, ki morda ne dobijo dovolj beljakovin v svoji prehrani.
Adunin kakav je tudi vir kalija in magnezija, saj ena porcija zagotavlja 15 % oziroma 26 % PDV (priporočen dnevni vnos), pri čemer kalij podpira normalno delovanje mišic. Ohranjanje dobrega pretoka kisika v vse naše organe, mišice in tkiva je ključnega pomena za uspešnost v športu in okrevanje po vadbi. Znanstveno dokazano je, da Adunin kakav izboljša pretok krvi – poskusite ga zmešanega z banano v smutiju pred ali po vadbi. Zaradi visoke vsebnosti magnezija in kalija je bogat tudi z elektroliti, ki dodatno podpirajo okrevanje mišic.
5. LAJŠANJE STRESA
Študija UCL iz leta 2019 je pokazala, da lahko uživanje temne čokolade pomaga zmanjšati anksioznost, pozitivno vpliva na razpoloženje in lajša simptome depresije. Raziskava je primerjala uživanje čokolade s simptomi depresije pri 13.000 odraslih v ZDA. Ljudje, ki so v zadnjih 24 urah jedli temno čokolado, so imeli 70 % manjšo verjetnost, da bodo poročali o občutkih depresije.
Adunin kakav je vir magnezija in kalija, ki sta bistvena za normalno psihološko delovanje in delovanje živčnega sistema. Revija Psychology Today je magnezij imenovala kot The Original Chill Pill – tradicionalno domače zdravilo za tesnobo, apatičnost, depresijo, glavobole, negotovost, razdražljivost, nemir in čemernost.
Ena porcija kakava v prahu vsebuje 26 % PDV magnezija in 15 % PDV kalija, zato vam bo dodajanje kakava v vašo rutino pomagalo premagati stres, se sprostiti in ohraniti občutek miru.
6. DOBRO POČUTJE
Poleg tega, da kakav preprečuje občutek stresa, vas tudi aktivno osrečuje. Adunin kakav vsebuje močno mešanico koristnih naravnih spojin, vključno s serotoninom, endorfini, feniletilaminom (spojina, ki jo ljudje dokazano proizvajajo, ko so zaljubljeni), triptofanom in anandamidom, za katere je dokazano, da izboljšujejo razpoloženje in ustvarjajo občutke evforije. Naraven način za dobro počutje!
7. KRVNI TLAK
Visok krvni tlak je eden najpomembnejših dejavnikov tveganja za srčno-žilne bolezni po vsem svetu in večina tistih, ki ga imajo, se običajno odloči za zdravljenje z zdravili. Vendar to ni edina možnost in obstajajo preizkušene metode za naravno znižanje krvnega tlaka s pomočjo kakava.
Povezava med kakavom in krvnim tlakom je bila prvič ugotovljena v nizozemski študiji starejših Zutphen, kjer so 15 let spremljali 470 starejših moških. Tisti z največjo porabo kakava so imeli nižji krvni tlak in prilagojeno 50-odstotno relativno zmanjšanje tveganja za srčno-žilne bolezni in smrtnost zaradi vseh vzrokov. Od takrat različne randomizirane prehranske študije kažejo, da lahko vsakodnevno uživanje kakava znatno zniža krvni tlak v primerjavi s tistimi, ki kakava ne uživajo. Adunin kakav je tudi vir kalija, ki prispeva k vzdrževanju normalnega krvnega tlaka.
8. MOČ MOŽGANOV
Flavonoidi v kakavu in čokoladi dokazano pozitivno vplivajo na možgane – pomagajo izboljšati različne vrste kognitivnih in vizualnih funkcij. To je posledica učinkovitejšega pretoka krvi v različna živčna tkiva, ki uravnavajo in nadzorujejo telesne funkcije in aktivnost. Ena študija na zdravih prostovoljcih je pokazala, da se je že po petih dneh uživanja kakava z visoko vsebnostjo flavanola izboljšal pretok krvi v možgane. Poleg tega je podobna študija raziskovalcev pokazala, da vsakodnevno uživanje kakavovih flavanolov izboljša miselne sposobnosti pri starejših odraslih z blagimi kognitivnimi motnjami.
9. PROTI STARANJU
Ne samo, da lahko kakav izboljša miselne sposobnosti, ampak lahko visoka vsebnost antioksidantov v kakavu prepreči ali upočasni kognitivni upad med staranjem. Poleg tega so študije pokazale, da lahko prehrana, bogata s flavonoidi, pomaga zmanjšati tveganje za demenco. Ni samo naša notranjost tista, ki ima lahko koristi od moči kakava proti staranju – polifenolni antioksidanti, ki jih najdemo v kakavu, ščitijo naše celice pred prezgodnjo oksidacijo in lahko poskrbijo, da izgledamo in se počutimo mlajši. Poskusite narediti domač kakavov piling za telo in ga uporabite po tuširanju za osvežitev telesa in obraza.
10. PREDNOSTI ZA LEPŠO KOŽO
Poleg kakavovih koristi za zdravje srca, je kakav v prahu naravno bogat vir antioksidantov, ki imajo izjemen vpliv na našo kožo. Z vrednostjo ORAC 97.428 Umol TE/100 g ima kakav v prahu:
Antioksidanti pomagajo nevtralizirati škodljive učinke prostih radikalov na koži, spodbujajo proizvodnjo kolagena, pospešujejo celjenje celic in preprečujejo znake staranja.
V neodvisni študiji se je po 6 tednih uživanja Aduninega kakava v prahu z visoko vsebnostjo flavanola, navlaženost kože izboljšala za 21 %. Dobro navlažena koža je bolje zaščitena pred zunanjimi vplivi in ima gladek, zdrav sijoč videz.
Kakšen okus Aduninega kakava lahko pričakujemo?
Aduna kakav ima odličen, bogat in žameten čokoladni okus. Za pripravo zdrave vroče čokolade zmešajte dve čajni žlički kakava z vročim mlekom in sladkajte po okusu. Mi radi dodamo nekaj kapljic vanilijeve esence in kanček cimeta. Enako okusno je hladen, postrežen z ledom. Poskusite ga vmešati v smutije, potresite ga po sladkih jedeh za zajtrk ali dodajte kot hranljivo alternativo kakavu v svojih receptih za peko.
Pripravila: ekipa Superhrane
Viri: