Bučne proteinske palačinke

Ko začne z dreves odpadati listje in postaja zunaj vse bolj hladno, nam narava sama podari vrsto različnih živil z zanimivimi okusi in vonji, ki so kot nalašč za naš organizem, ki se pripravlja na zimo. 

Novembra pogosto zadiši po velikih rumenih muškatnih in hokaido bučah, ki jih lahko spečemo kot krompir, iz nje naredimo bučno juho ali pa jih dodamo sladicam. Bučno meso vsebuje velike količine vitamina C, beta karotenov, vitamina B6, folata in kalija. V bučah najdemo tudi polisaharide, sterole in nekaj beljakovin. Ker vsebujejo veliko antioksidantov, se njihovo uživanje priporoča v jesenskem času, saj delujejo v našem organizmu zaščitno in zmanjšujejo oksidativni stres, ki v našem telesu povzroča vnetja.

Če ste velik ljubitelj palačink, a hkrati želite bolj zdravo, hranilno različico puhastih beljakovinskih palačink, vas spodbujam, da vanje vmešate bučni pire ali naribate korenček. Te palačinke so tako dobre, da jih bodo jedli tudi tisti otroci, za katere od strank pogosto slišim, da ne marajo zelenjave.

Te palačinke so:

  • mehke in puhaste
  • brez glutena in pšenice
  • bogate z beljakovinami in vlakninami
  • enostavne za pripravo

Za pripravo 3 palačink potrebujete spodnje sestavine:

Mokre sestavine:

  • 1 “laneno jajce” (1 jušna žlica lanenih semen + 2 jušni žlici tople vode)
  • 2 jušni žlici bučnega pireja
  • 1/4 skodelice mandljevega mleka
  • po želji 1/2 pretlačene banane (za sladkobo)

Suhe sestavine:

  • 1 merica (25g) Sunwarrior proteinov naravne ali z okusom vanilije
  • 1/4 skodelice mehkih ovsenih kosmičev brez glutena
  • 1 čajna žlička pecilnega praška iz vinskega kamna
  • 1/4 čajne žličke burbonske vanilije 
  • 1/2 čajne žličke cimeta
  • 1/2 čajne žličke kurkume (po želji za bolj intenzivno barvo)
  • ščep nerafinirane soli

Priprava:

  1. Zmešajte mleta lanena semena s toplo vodo in postavite na stran, da dobite gel. Če želite, lahko lanena semena zamenjate s chia semeni
  2. Pripravite bučni pire (iz mesa hokaido ali muškatne buče, ki ga skuhate v rahlo osoljeni vodi in zmiskate v pire). Namig: če se vam mudi, lahko bučni pire zamenjate z naribanim korenčkom.
  3. Ovsene kosmiče zmiksajte v mikersju v gladko moko.
  4. Posebej zmešajte vse mokre sestavine skupaj, nato enako naredite s suhimi sestavinami.
  5. Postopoma suho mešanico dodajamo mokri mešanici in z metlico rahlo vmešajte.
  6. Segrejemo ponev na kateri boste pekli palačinke in ji premažite s kokosovim oljem.
  7. Specite malo manjše palačinke na nižji temperaturi (pečete približno 3-4 minute na vsaki strani)
  8. Palačinke postrezite s pečenimi jabolki, cimetom, kokosovim jogurtom ali jih premažite z vašo najljubšo marmelado ali javorjevim sirupom in okrasite z orehi.


Dober tek!

Pripravila: Maja Jeereb, MojeZdravje.net, Vir: Sunwarrior instagram

Izdelki, ki so uporabljeni v receptu

Deli naprej...
SLEDITE NAM NA
MOŽNOSTI PLAČILA
MNENJA STRANK
E - NOVICE