Čokoladni chia puding s kolagenom in kokosovim jogurtom

Preprosta, okusna in zdrava sladica ali malica, bogata z rastlinskimi gradniki za obnovo kolagena. Ta chia puding je bogat z omega 3 maščobnimi kislinami in prehranskimi vlakninami. Piko na i pa mu dajo fermentirane rastlinske beljakovine-peptidi, ki z izjemnim okusom čokolade poskrbijo za odličen okus. Riževi peptidi so gradniki, ki sodelujejo pri produkciji kolagena. Ti vlažijo kožo na celičnem nivoju in jo na ta način negujejo. Pridobljeni so iz kaljenega in fermentiranega rjavega riža. Te beljakovine s popolnim aminokislinskim profilom so bile “razgrajene” do peptidnih verig (di in tri-peptidi) med procesom hidrolize. Riževi peptidi se zaradi koncentracije glutamina in alanina, uporabljajo za krepitev hidracije celic. Tako vlažijo kožo in jo ščitijo pred okoljskimi vplivi. 

Ta recept je:

  • enostaven
  • brez glutena
  • brez sladkorja
  • brez mlečnih izdelkov
  • 100% veganski

Semena chia so drobna, s hranili bogata semena. Azteki so jih uporabljali kot eno osnovnih živil poleg amaranta, fižola in koruze. Največkrat so jih uživali pred boji za večjo vzdržljivost in moč. Zato so odličen dodatek k prehrani za vse aktivne in športnike. So bogata z beljakovinami, vitamini, minerali in omega maščobnimi kislinami. Vsebujejo velik delež topnih in netopnih vlaknin.

Na srečo danes lahko ta hranljiva semena uporabljamo brez posebnih strojčkov in mešalnikov. Če jih vmešamo v kozarec vode ali druge tekočine, bodo nabreknila. Vsako seme lahko absorbira veliko tekočine. Celicam dovajajo prepotrebno tekočino in pripomorejo k ohranjanju visoke ravni tekočine v telesu in uravnavanju elektrolitskega ravnotežja v telesu. So odlična za dobro prebavo, izredno hranilna in kot dodatek k jedem pomagajo k daljši sitosti. Kadar jih namočimo v tekočini, po nekaj minutah nabreknejo in tvorijo želatini podobno zmes. Zaradi te lastnosti nam lahko pomagajo tudi pri boljši prebavi. V primerjavi z lanenimi semeni semen chia pred uporabo ni treba mleti, saj so lahko prebavljiva.

Lahko jih dodajamo v kosmiče, napitke, smutije, jogurte ali kot vezivo za zgostitev mase za palačinke, testa, kruha, presne sladice. Lahko jih uživamo surova ali jih uporabimo pri peki na razne načine.

Recept za čokoadni chia puding s kolagen gradniki

Sestavine (za 2 osebi – manjša porcija):

Če boste pripravljali recept za več oseb ali želite veljo porcijo, lahko povečate količine. Razmerje chie in tekočine (rastlinskega mleka) je 1:3 ali 1:4, odvisno kako gost puding želite.

Priprava:

  1. V blenderju zmešamo mlačno kokosovo mleko s kolagen gradniki (okus čokolade) v gladko zmes.
  2. Maso prestavimo v kozarec in dodamo chia semena.
  3. Dobro premešamo z žličko in pustimo stati 1 uro v hladilniku, da chia semena nabreknejo v teksturo pudinga.
  4. Nadevamo v kozarčke in dodamo kokosov jogurt ter poljubno sadje, semena ali granolo.

Sladil ne potrebujemo, saj so že kolagen gradniki z okusom čokolade slajeni s stevijo. Po želji pa lahko dodate čokoladne kapljice s 85% deležem kakava.


Sadna različica chia pudinga:

Če niste ljubitelj čokolade, lahko namesto čokoladnega okusa kolagen gradnikov uporabite tudi naravni ali vanilijev okus kolagen gradnikov in predhodno v kokosovo mleko vmešate sveže ali zamrznjeno jagodičevje (npr. borovnice) ali drugo sezonsko sadje. Izberite okus, ki je vam najljubši.

Dober tek!

Pripravila: Maja Jeereb, slika: avtorska Sunwarrior.com

Izdelki, ki so uporabljeni v receptu

Deli naprej...
SLEDITE NAM NA
MOŽNOSTI PLAČILA
MNENJA STRANK
E - NOVICE