Košarica
V košarici ni izdelkov.

Jabolčni kobler ali drobljenec s cimetom in kokosovim jogurtom

Jabolčni kobler ali drobljenec s cimetom in kokosovim jogurtom

Jabolčni kobler ali drobljenec je preprosta sladica, kateri sočnost daje različno sadje, hrustljavost pa skorjica iz kosmičev, oreščkov, maščobe in sladkorja. Ker imamo v Sloveniji letos bogato ozimnico jabolk, sem za osnovo te sladice uporabila jabolka. Izbrala sem sorto topaz. Sicer pa lahko to sladico pripravite iz kateregakoli sadja – poleti iz breskev, marelic, sliv ali jagodičevja, pozimi pa iz jabolk in hrušk. Prilagodite sezoni in svojemu okusu.

V recept sem vključila samo zdrave, polnovredne sestavine, brez rafiniranega sladkorja in brez glutena, tako, da si to sladico lahko privoščite že za zajtrk, in to brez slabe vesti!

Sestavine za jabolčno podlago:

  • 3 srednje velika bio jabolka, narezana na koščke
  • 1/2 litra vode ali kokosove vode
  • 1 čajna žlička vanilijevega ekstrakta
  • 1/4 čajne žličke cejlonskega cimeta
  • 1/2 čajne žličke pomarančne lupinice

Sestavine za brezglutenski drobljenec – hrustljavi del:

Priprava:

  1. Segrejte pečico na 180 stopinj celzija.
  2. Razrežite jabolka na koščke (lupine ni potrebno lupiti)
  3. V ponvi kuhajte jabolka skupaj z vodo, vanilijo, cimetom in pomarančno lupinico.
  4.  Kuhajte 15 minut ali toliko časa dokler jabolka niso mehka.
  5. V mikser dodajte vse sestavine za drobljenec – vrstni red ni pomemben.
  6. Miksajte dokler ne dobite hrustljave, drobno zmelte mešanice. Miksanje traja približno 1 minuto. Ne zmiksajte preveč, da ne dobite lepljive teksture. Mešanica mora biti hrustljava še z nekaj celimi koščki.
  7. V steklene kozarce ali v pekač preložite kuhana jabolka.
  8. Dodajte zmiksan drobljenec, razporedite ga kar s prsti tako, da je razporejen čez celotno površino.
  9. Pecite 20-25 minut v pečici na 180 stopinj oziroma toliko časa, da crumble postane zlato rjavo zapečen.
  10. Ko je kobler zapečen, ga pazljivo vzemite iz pečice, nato mu dodajte kokosov jogurt, po želji dodajte suhe brusnice.

Opombe:

Oreščki: priporočam, da uporabite nepražene, nesoljene oreščke. Če ste alergični na oreščke, svetujem da namesto teh uporabite zemeljske mandlje, ki niso alergeni (so gomolj, ne orešček), vendar jih morate prej nujno vsaj 12 ur namakati, da postanejo mehki.

Nadomestilo za kvinojine ali prosene kosmiče: te zlahka nadomestite z riževimi kosmiči ali izberite ovsene kosmiče brez glutena. Lahko pa uporabite tudi surovo proseno kašo ali kvinojo, ki jo zmiskate in nato zmešate z ostalimi sestavinami.

Jabolka: za ta recept lahko uporabite katerokoli kislo ali sladko sorto jabolk. Jaz obožujem sorto topaz, lahko pa uporabite tudi gala ali kakšno drugo sorto. Ker so jabolka iz trgovine zelo škropljena, svetujem, da kupite ekološka jabolka ali še bolje, poiščete domača jabolka. 

Dober tek!

Prevod: Maja Jeereb, urednica portala MojeZdravje.net

Vir: https://www.sweetashoney.co/apple-crisp-recipe-healthy-gluten-free/

Deli naprej....

Podobne objave

Z vami delimo prvi recept v seriji božanskih pečenih ovsenih kosmičev, ki jih lahko pričakujete na našem profilu v bližnji prihodnosti. Pri pečeni ovseni kaši gre za podobne sestavine kot pri klasičnih ovsenih kašah, le priprava in končni rezultat sta nekoliko drugačna. V kolikor te metode še niste preizkusili, vam toplo priporočamo spodnji recept za slastno beljakovinsko pečeno kašo z okusom bananinega kruha.
Ste že zasledili izraz “pumpkin spice”? Gre se za mešanico začimb, ki jo v tem delu leta v svoje napitke in sladice radi dodajajo predvsem v tujini. Na te hladne dni pri nas na veliko eksperimentiramo s toplimi napitki, ki prijetno pogrejejo v mrzlih jutrih, in zanimalo nas je, kako se bo aromatičen Sunwarrior kakav pomešal s to razvpito začimbno mešanico. Nas je okus prepričal, zate pa predlagam, da se prepričaš sam/a!
Maslo iz oreščkov prihaja v najmanj toliko okusih, kolikor vrst oreškov obstaja, načinov uporabe pa je še veliko več. Čas je, da poskusite še kaj drugega od arašidovega masla na kruhu! Minili so časi, ko smo poznali samo arašidovo maslo. Zdaj imamo na voljo mandljevo maslo, lešnikovo maslo, pa maslo iz indijskih oreščkov in celo maslo iz bučnih semen - kako vedeti, kako kar najbolje uporabiti vsakega izmed njih? Pogosto nam tudi zmanjka idej in domišljija ne seže dlje od tega, da ga namažemo na kruh ali kos sadja. Tu je 10 bolj svežih idej, kako uporabiti maslo iz oreščkov!

SLEDITE NAM NA...

MOŽNOSTI PLAČILA

MNENJA STRANK

.