-
Email: info@super-hrana.si
-
Pokličite nas: 069 69 72 36
Jabolčni kobler ali drobljenec s cimetom in kokosovim jogurtom
Jabolčni kobler ali drobljenec je preprosta sladica, kateri sočnost daje različno sadje, hrustljavost pa skorjica iz kosmičev, oreščkov, maščobe in sladkorja. Ker imamo v Sloveniji letos bogato ozimnico jabolk, sem za osnovo te sladice uporabila jabolka. Izbrala sem sorto topaz. Sicer pa lahko to sladico pripravite iz kateregakoli sadja – poleti iz breskev, marelic, sliv ali jagodičevja, pozimi pa iz jabolk in hrušk. Prilagodite sezoni in svojemu okusu.
V recept sem vključila samo zdrave, polnovredne sestavine, brez rafiniranega sladkorja in brez glutena, tako, da si to sladico lahko privoščite že za zajtrk, in to brez slabe vesti!
Sestavine za jabolčno podlago:
- 3 srednje velika bio jabolka, narezana na koščke
- 1/2 litra vode ali kokosove vode
- 1 čajna žlička vanilijevega ekstrakta
- 1/4 čajne žličke cejlonskega cimeta
- 1/2 čajne žličke pomarančne lupinice
Sestavine za brezglutenski drobljenec – hrustljavi del:
- 3/4 skodelice kvinojinih, prosenih ali ovsenih kosmičev brez glutena
- 25g kokosovega čipsa
- 25g indijskih oreščkov
- 25g mandljev ali mehkih (namočenih) zemeljskih mandljev
- 40g kokosovega olja sobne temperature (mehko)
- 4 jušne žlice javorjevega, agavinega sirupa ali medu
- 1 čajna žlička vanilijeva ekstrakta
- 1/2 čajne žličke cejlonskega cimeta
Priprava:
- Segrejte pečico na 180 stopinj celzija.
- Razrežite jabolka na koščke (lupine ni potrebno lupiti)
- V ponvi kuhajte jabolka skupaj z vodo, vanilijo, cimetom in pomarančno lupinico.
- Kuhajte 15 minut ali toliko časa dokler jabolka niso mehka.
- V mikser dodajte vse sestavine za drobljenec – vrstni red ni pomemben.
- Miksajte dokler ne dobite hrustljave, drobno zmelte mešanice. Miksanje traja približno 1 minuto. Ne zmiksajte preveč, da ne dobite lepljive teksture. Mešanica mora biti hrustljava še z nekaj celimi koščki.
- V steklene kozarce ali v pekač preložite kuhana jabolka.
- Dodajte zmiksan drobljenec, razporedite ga kar s prsti tako, da je razporejen čez celotno površino.
- Pecite 20-25 minut v pečici na 180 stopinj oziroma toliko časa, da crumble postane zlato rjavo zapečen.
- Ko je kobler zapečen, ga pazljivo vzemite iz pečice, nato mu dodajte kokosov jogurt, po želji dodajte suhe brusnice.
Opombe:
Oreščki: priporočam, da uporabite nepražene, nesoljene oreščke. Če ste alergični na oreščke, svetujem da namesto teh uporabite zemeljske mandlje, ki niso alergeni (so gomolj, ne orešček), vendar jih morate prej nujno vsaj 12 ur namakati, da postanejo mehki.
Nadomestilo za kvinojine ali prosene kosmiče: te zlahka nadomestite z riževimi kosmiči ali izberite ovsene kosmiče brez glutena. Lahko pa uporabite tudi surovo proseno kašo ali kvinojo, ki jo zmiskate in nato zmešate z ostalimi sestavinami.
Jabolka: za ta recept lahko uporabite katerokoli kislo ali sladko sorto jabolk. Jaz obožujem sorto topaz, lahko pa uporabite tudi gala ali kakšno drugo sorto. Ker so jabolka iz trgovine zelo škropljena, svetujem, da kupite ekološka jabolka ali še bolje, poiščete domača jabolka.
Dober tek!
Prevod: Maja Jeereb, urednica portala MojeZdravje.net
Vir: https://www.sweetashoney.co/apple-crisp-recipe-healthy-gluten-free/