Košarica
V košarici ni izdelkov.
Kako pomembni so prebavni encimi?

Kako pomembni so prebavni encimi?

Encimi – premalo govorimo o njih, premalo vemo njih, premalokrat jih zaužijemo. Ali veste o katerih encimih govorimo? Tako je, o prebavnih.

Kaj so prebavni encimi in zakaj so tako pomembni?

Encimi so posebne beljakovine, ki delujejo kot katalizatorji oziroma pospeševalci kemijskih reakcij v telesu. Brez njih bi bila prebava tako zelo počasna, da bi bilo življenje neznosno, praktično nemogoče.

Vsak dan se trudimo, da zaužijemo kar najbolj hranilno, zdravo, ekološko hrano, ki jo nemalokrat podkrepimo s kopico dodanih dragih kakovostnih vitaminov in mineralov. A ob tem pozabljamo, da če  imamo primanjkljaj encimov, vsa ta hranila romajo preko našega blata neposredno v WC školjko.

Velikokrat slišimo, da ljudje potarnajo, da so kljub kopici dodatkov njihovo počutje, zdravje in krvna slika slabi. V teh primerih si moramo zamisliti nad količino prebavnih encimov, ki jih posedujemo. Zakaj? Zato, ker encimi razgradijo hranila iz hrane do take mere, da se lahko absorbirajo in preidejo v kri.


V začetnem delu tankega črevesja poteka razgradnja vseh vrst hranil s pomočjo encimov, in sicer:

 • ogljikovih hidratov, s pomočjo encimov: amilaze, maltaze, saharaze, laktaze do glukoze;
 • beljakovin, s pomočjo encimov: tripsina, peptidaz do aminokislin;
 • maščob, s pomočjo encima: lipaze do maščobnih kislin in glicerolov.

Površina tankega črevesja je polna številnih resic, ki pripomorejo absorpciji hranil. Hranila, ki jih telo dobi, niso odvisna le od tega kaj pojemo, ampak od tega, kaj je naše telo sposobno absorbirati.

Prebavni encimi so naravno prisotni v surovi – presni hrani, vendar jih je v vsakodnevni hrani občutno premalo.

Pomislite: ob kosilu pojemo skledo zelja ali radiča, ki vsebuje ravno toliko encimov, da razkroji le samega sebe!


Kateri so glavni krivci, da imamo premalo encimov?

 • jemanje najrazličnejših zdravil,
 • vnetja v prebavnem traktu,
 • alergije,
 • težave s trebušno slinavko,
 • crohnova bolezen,
 • celiakija,
 • parazitska infekcija,
 • kronični stres,
 • premalo žive, surove hrane,
 • staranje: po 30. letu znatno upade nivo encimov v telesu.
 • prebava

Simptomi, ob katerih lahko posumimo, da imamo premalo encimov?

 • napihnjenost, napenjanje, zgaga, spahovanje po obroku,
 • občutek polnosti že po nekaj grižljajih hrane,
 • občutek kamna v želodcu,
 • slab zadah,
 • slaba prebava,
 • neprebavljena hrana v blatu,
 • slaba, neelastična koža,
 • utrujenost.

Nadaljevanje članka se nadaljuje tukaj.


PREBAVNI ENCIMI ENZORB

Eno od prehranskih dopolnil z vsebnostjo encimov je tudi izdelek Sunwarrior Enzorb. Izdelek je bil oblikovan pod vodstvom Viktorasa Kulvinskasa, pionirja presne prehrane, vrhunskega raziskovalca dolgoživosti, avtorja in zagovornika encimov. Skupaj so ustvarili močno mešanico encimov, podprto z znanostjo in desetletnimi izkušnjami. Encimi so ustrezno kapsulirani in tako ohranjajo svojo biološko aktivnost, poleg tega pa je kombinacija encimov v tem izdelku klinično preizkušena. Pozitivna lastnost izdelka je še ta, da kapsula ne vsebuje nepotrebnih polnil in dodatkov

Prehransko dopolnilo Enzorb vsebuje spekter 25 encimov in mineralov v sledovih z namenom izboljšanja prebave, absorpcije in asimilacije hranil. Številčnost različnih encimov v tej formuli ima veliko prednost pred primerljivimi izdelki, saj npr. samo ena oblika encimov, ki razgrajuje ogljikove hidrate, ne more razgraditi vseh številnih oblik, v katerih se ti nahajajo: od preprostih sladkorjev do kompleksnih, škrobnatih in polnozrnatih živil. 

Izdelek zato namreč vsebuje 13 različnih encimov, ki delujejo na razgradnjo ogljikovih hidratov. Med drugim vsebuje encim laktazo, ki pomaga pri razgradnji mlečnega sladkorja. V pomoč je še posebno tistim, ki se soočajo z laktozno intoleranco. Pomemben encim je tudi fitaza, ki pospešuje razgradnjo fitinske kisline. Ta kislina je prisotna predvsem v žitih in stročnicah. Značilnost fitinske kisline je vezava mineralov (cinka, kalcija, železa …) v netopne komplekse, kar privede do tega, da v tankem črevesju  ni več možen privzem teh mineralov. (V primeru, da žita oziroma stročnice niso predhodno fermentirane, kaljene ali se niso namakale – ti postopki namreč pospešeno razgrajujejo fitinsko kislino).

Deli naprej....

Podobne objave

Vsi vemo, da je pitje vode izredno pomembno, vendar pa se nam kljub temu rado zgodi, da na pitje kar nekako pozabimo. Vsakodnevno redno pitje zadostnih količin vode bo pustilo dobre posledice na naši koži, srcu in vsesplošnem zdravju.
Maslo iz oreščkov prihaja v najmanj toliko okusih, kolikor vrst oreškov obstaja, načinov uporabe pa je še veliko več. Čas je, da poskusite še kaj drugega od arašidovega masla na kruhu! Minili so časi, ko smo poznali samo arašidovo maslo. Zdaj imamo na voljo mandljevo maslo, lešnikovo maslo, pa maslo iz indijskih oreščkov in celo maslo iz bučnih semen - kako vedeti, kako kar najbolje uporabiti vsakega izmed njih? Pogosto nam tudi zmanjka idej in domišljija ne seže dlje od tega, da ga namažemo na kruh ali kos sadja. Tu je 10 bolj svežih idej, kako uporabiti maslo iz oreščkov!
Železo je nujno potreben mineral, ki sodeluje v številnih življenjskih procesih. Verjetno najbolj znan je po svoji vlogi, ki jo opravlja v sestavi krvi. Brez železa namreč ne moremo tvoriti hemoglobina, pomembne beljakovine v rdečih krvnih celicah, ki veže kisik in ga iz pljuč raznaša po telesu.

SLEDITE NAM NA...

MOŽNOSTI PLAČILA

MNENJA STRANK

.