Panna cotta iz kokosa je povsem preprosta in enostavna sladica, narejena le v nekaj minutah. Je brez mleka in mlečnih izdelkov, primerna za vegane in vse, ki obožujete kokos.
Ta sladica:
- ne vsebuje mleka in mlečnih izdelkov
- je brez glutena
- je vir beljakovin
- je kremasta in božanskega okusa
Sestavine:
- 1 pločevinko (445 ml) gostega kokosovega mleka
- 1/4 skodelice kokosovega sladkorja ali drugega sladila
- 1/2 vanilijevega stroka
- 1/4 skodelice razmaščene kokosove moke (fino mlete)
- 1/4 skodelice proteinov Sunwarrior z okusom vanilije
- 1 čajna žlička agar agarja + 2 jedilni žlici mrzle vode
Preliv iz gozdnih sadežev:
- 1 skodelica jagod
- ½ borovnic
- ½ malin
- 1 zvrhana čajna žlička brusnic v prahu
- limonin sok
Lahko uporabite sveže ali zamrznjene gozdne sadeže.
Priprava:
- V manjši skodelici zmešamo agar agar in vodo, da se dobro raztopi. Postavimo na stran.
- V posodi segrejemo kokosovo mleko, sladkor, kokosovo moko in strok vanilje do vrenja. Med stalnim mešanjem dodamo agar agar in kuhamo še kakšno minuto. Na koncu primešamo proteine.
- Mešanico prelijemo v manjše servirne posodice in postavimo v hladilnik za vsaj 2h, da se strdi.
- Pred serviranjem preko panna cotte prelijemo preliv iz gozdnih sadežev: v ponvi segrejemo sadje (lahko uporabimo zmrznjeno sadje) in dodamo nekaj žličk kokosovega sladkorja, brusnice v prahu ter žličko svežega limoninega soka.
- Prelijemo čez servirane panna cotte.
Dober tek!
Pripravila: Katarina Miklavc, uni.dipl.inž.živlistva in prehrane, www.mojezdravje.net