Košarica
V košarici ni izdelkov.
Proteinski rižev narastek

Proteinski rižev narastek

Ljubljanski maraton je že tik pred vrati, priprave pa že v polnem teku. Marsikomu je v zadnjih dneh, tednih, mesecih tek postal že kar vsakodnevna stalnica, saj se tistih 21 oziroma 42 kilometrov ne preteče kar samih od sebe. Da bi bili rezultati teka kar najboljši, pa je seveda potrebno poskrbeti tudi za ustrezno in pravilno prehrano, zadostno količino spanja in nasploh organizirano dnevno rutino. Večji napori, ko je naše telo fizično aktivno več kot eno uro, pomenijo za organizem napor. Paziti moramo, da telesu zagotovimo vsa potrebna hranila in ne pademo v izčrpanost. Le tako lahko stremimo k napredku, k boljši kondiciji in posledično boljšim rezultatom.

Nobena skrivnost ni več, da so ob tem bistvenega pomena pri prehrani beljakovine. Te so tista makrohranila, ki so gradniki naših mišic. Beljakovine sodelujejo pri regeneraciji mišic, pri njihovi rasti oziroma pri vzdrževanju mišične mase. Po fizičnem naporu, ko je mišica utrujena, so prav beljakovine tiste, ki pomagajo, da se mišica »zaceli« in tako okrepi, zato je pomembno, da je vnos beljakovin v telo pri športnikih še toliko večji. Vsak povprečen človek naj bi zaužil na dan od 0, 8 do 1 g beljakovin na kg telesne teže. Pri športnikih oziroma fizično aktivnih ljudeh se ta vrednost dvigne tudi na 2 g na kilogram telesne teže ali več v primeru izjemno zahtevnih treningov. S hrano je velikokrat tak delež beljakovin težko vnesti, zato si je enostavno pri tem pomagati z beljakovinami v prahu. Gre za izolat beljakovin, ki se v naše telo hitro absorbirajo in telesu zagotovijo optimalno regeneracijo.

Za vse tekače, ki se aktivno pripravljate na Ljubljanski maraton, sem pripravila okusno in enostavno beljakovinsko sladičko, ki jo lahko zaužijete brez slabe vesti, saj vas bo napolnila s še kako potrebnimi beljakovinami. Dodane ima seveda Sunwarrior BLEND beljakovine v prahu, ki so narejene iz beljakovin graha in konoplje in še posebej primerne za športnike. Če za pripravo skuhate rjavi nebrušen riž, vas bo ta prav tako napolnil z beljakovinami, saj vsebuje kar 7 g beljakovin na 100 g izdelka. Banana poskrbi, da jed dobi sladkoben okus, po drugi strani pa deluje kot vezivo in jo lahko nadomestimo tudi z jajcem, če si ne želimo priokusa po banani.

Sestavine za dve osebi:

Priprava:

  1. Riž po navodilih proizvajalca skuhamo v rastlinskem mleku (razmerje 2:1) in ga ohladimo.
  2. Če delamo rižev narastek zato, ker nam je od prejšnjega obroka ostal riž, lahko seveda uporabimo za rižev narastek kar tega.
  3. Nato skodelico ali pekač premažemo s kokosovim oljem in vanj nadevamo kuhan riž.
  4. Dodamo še lonček rastlinskega mleka, kokosov sladkor (po želji) in Sunwarrior beljakovine v prahu (okus vanilije).
  5. Vse skupaj premešamo.
  6. V ločeni posodi pretlačimo zreli banani in ju dodamo v riževo zmes.
  7. Ponovno premešamo, da dobimo viskozno maso.
  8. Pekač položimo v segreto pečico in pečemo 45 minut pri 200 stopinjah celzija.
  9. Ko je pečeno, počakamo, da se malce ohladi, nato potresemo s kakavom v prahu in postrežemo.

Dober tek!

Pripravila: Lucija Koren, uni.dipl. inž. živilstva in prehrane

Deli naprej....

Podobne objave

Z vami delimo prvi recept v seriji božanskih pečenih ovsenih kosmičev, ki jih lahko pričakujete na našem profilu v bližnji prihodnosti. Pri pečeni ovseni kaši gre za podobne sestavine kot pri klasičnih ovsenih kašah, le priprava in končni rezultat sta nekoliko drugačna. V kolikor te metode še niste preizkusili, vam toplo priporočamo spodnji recept za slastno beljakovinsko pečeno kašo z okusom bananinega kruha.
Ste že zasledili izraz “pumpkin spice”? Gre se za mešanico začimb, ki jo v tem delu leta v svoje napitke in sladice radi dodajajo predvsem v tujini. Na te hladne dni pri nas na veliko eksperimentiramo s toplimi napitki, ki prijetno pogrejejo v mrzlih jutrih, in zanimalo nas je, kako se bo aromatičen Sunwarrior kakav pomešal s to razvpito začimbno mešanico. Nas je okus prepričal, zate pa predlagam, da se prepričaš sam/a!
Maslo iz oreščkov prihaja v najmanj toliko okusih, kolikor vrst oreškov obstaja, načinov uporabe pa je še veliko več. Čas je, da poskusite še kaj drugega od arašidovega masla na kruhu! Minili so časi, ko smo poznali samo arašidovo maslo. Zdaj imamo na voljo mandljevo maslo, lešnikovo maslo, pa maslo iz indijskih oreščkov in celo maslo iz bučnih semen - kako vedeti, kako kar najbolje uporabiti vsakega izmed njih? Pogosto nam tudi zmanjka idej in domišljija ne seže dlje od tega, da ga namažemo na kruh ali kos sadja. Tu je 10 bolj svežih idej, kako uporabiti maslo iz oreščkov!

SLEDITE NAM NA...

MOŽNOSTI PLAČILA

MNENJA STRANK

.