Košarica
V košarici ni izdelkov.

Recept za slivovo in breskovo pito brez glutena

Recept za slivovo in breskovo pito brez glutena

Odličen recept za sočno, vegansko, poletno pito iz krhkega testa brez glutena iz sočnih sliv in rumenih breskev.

Slive spadajo med najbolj raziskane vrste sadja. Odkrili so, da vsebujejo veliko količino fitohranil, ki imajo izredno moč uničevanja škodljivih snovi v telesu, še posebno učinkovito pa ščitijo tako zelo dragocene možgane. Poleg tega so slive odličen vir vitaminov A in C, minerala kalija in vlaknin. Dokazano je, da telesu pomagajo, da lažje izkoristi železo. 

Breskve so bogate z vitaminom C, ki deluje kot močan antioksidant in prispeva k zaščiti kože pred sončnimi žarki ter nas hkrati pripravlja za hladnejše mesece, ko bomo potrebovali močnejši imunski sistem. Uživanje breskev ali nekatarin preprečuje zastajanje vode v telesu. Pomagajo nam čistiti ledvice in sečni mehur. V poletnem času so zato več kot dobrodošle za prečiščevanje organizma. Pripomorejo tudi k zmanjšanju slabokrvnosti in črevesnih obolenj.

Recept za slivovo in breskovo pito brez glutena


Za testo potrebujete:

  • 220 g ovsenih kosmičev brez glutena
  • 170 g mletih mandljev
  • 0,6 dl kokosove maščobe (olja)
  • pol čajne žličke nerafinirane soli
  • 3 jušne žlice kokosovega sladkorja
  • voda po občutku

Za nadev potrebujete:

  • 0,5 kg domačih zrelih sliv (prilagodite po želji)
  • 0,5 kg rumenih zrelih breskev  (prilagodite po želji)
  • sok 1 limone (po želji)
  • cejlonski cimet v prahu (dodajte količino po želji)
  • javorjev sirup (nekaj žlic zmešamo s cimetom)

Priprava:

  1. Ovsene kosmiče zmeljemo v gladko moko.
  2. Vse sestavine za testo zmešamo v veliki skledi in pregnetemo z rokami. Po občutku dodajamo vodo, da dobimo ravno prav gosto testo.
  3. Testo oblikujemo v kepo, ga zavijemo v prozorno folijo in postavimo v hladilnik za 1h počivati.
  4. Medtem pripravimo nadev: operemo in izkoščičimo slive in breskve, jih narežemo na tanke krhlje in pokapamo z limoninim sokom, da ne porjavijo. Količino sadja prilagodite okusu.
  5. V javorjev sirup vmešamo žličko ali dve cimeta v prahu in premešamo.
  6. Javorjev sirup s cimetom prelijemo po narezanih slivah in breskvah in dobro premešamo.
  7. Pekač za pito obložimo (premera približno 28 cm) s peki papirjem in nanj razporedimo testo. S prsti pritiskamo do robov, da dobimo gladko obliko.
  8. Prižgemo pečico na 175 stopinj.
  9. Na testo nadevamo sadje. Pito lahko zaključimo takoj, da so slive in breskve lepo vidne, če nam je ostalo kaj testa, pa jo lahko prekrijemo s trakovi testa.
  10. Postavimo v pečico in pečemo približno 45 minut (ali dlje po potrebi)
  11. Ohladimo in po želji potresemo z mandljevimi lističi.
  12. Postrezite toplo ali hladno. Dober tek in delite še s prijatelji.

Recept pripravila: Katarina Katanec, https://www.mojezdravje.net/slivova-pita-brez-glutena/

Deli naprej....

Podobne objave

Z vami delimo prvi recept v seriji božanskih pečenih ovsenih kosmičev, ki jih lahko pričakujete na našem profilu v bližnji prihodnosti. Pri pečeni ovseni kaši gre za podobne sestavine kot pri klasičnih ovsenih kašah, le priprava in končni rezultat sta nekoliko drugačna. V kolikor te metode še niste preizkusili, vam toplo priporočamo spodnji recept za slastno beljakovinsko pečeno kašo z okusom bananinega kruha.
Ste že zasledili izraz “pumpkin spice”? Gre se za mešanico začimb, ki jo v tem delu leta v svoje napitke in sladice radi dodajajo predvsem v tujini. Na te hladne dni pri nas na veliko eksperimentiramo s toplimi napitki, ki prijetno pogrejejo v mrzlih jutrih, in zanimalo nas je, kako se bo aromatičen Sunwarrior kakav pomešal s to razvpito začimbno mešanico. Nas je okus prepričal, zate pa predlagam, da se prepričaš sam/a!
Maslo iz oreščkov prihaja v najmanj toliko okusih, kolikor vrst oreškov obstaja, načinov uporabe pa je še veliko več. Čas je, da poskusite še kaj drugega od arašidovega masla na kruhu! Minili so časi, ko smo poznali samo arašidovo maslo. Zdaj imamo na voljo mandljevo maslo, lešnikovo maslo, pa maslo iz indijskih oreščkov in celo maslo iz bučnih semen - kako vedeti, kako kar najbolje uporabiti vsakega izmed njih? Pogosto nam tudi zmanjka idej in domišljija ne seže dlje od tega, da ga namažemo na kruh ali kos sadja. Tu je 10 bolj svežih idej, kako uporabiti maslo iz oreščkov!

SLEDITE NAM NA...

MOŽNOSTI PLAČILA

MNENJA STRANK

E-NOVICE