Košarica
V košarici ni izdelkov.
Sadna kupa z vitaminom C

Sadna kupa z vitaminom C

Kdo se ne spomni slastnih sadnih kup iz otroštva? V jeseni, ko je sezona jabolk in hrušk, so naše mame sadje na enostaven način porabile tako, da so skuhale kompote, marmelade, spekle štrudlje in pripravile sadne kupe. Čeprav ni sadna kupa nič posebnega, pa je odlična ideja za malico ali pa bogat sadni obrok v dnevu. Narežemo lahko poljubno sadje, tisto, ki ga imamo pač pri roki. Ena porcija po tem receptu pripravljene kupe ima okrog 150 kcal, z eno porcijo pa vnesemo okrog 958 mg vitamina C. Gre torej za izredno hranilen obrok, kar pomeni, da ima malo energije in ogromno hranil. Dodana stepena kokosova smetana je le še pika na i. 

Sestavine (za 4 porcije):

 • 2 kivija 
 • 1 pomaranča
 • 1 granatno jabolko
 • 1 banana
 • 1 čajna žlička acerole (lahko dodate tudi baobaba ali camu camu) v prahu za vsako porcijo
 •  kokosova smetana ali druga rastlinska smetana za stepanje (npr. sojina)

Vse sadje nareži na majhne koščke, granatno jabolko pa očisti in izlušči užitni del. Vse skupaj združi v posodi. Dobro premešaj. Preden postrežeš, stepi kokosovo ali sojino smetano za stepanje do puhaste teksture. V skodelice razdeli sadno solato in vsako skodelico dekoriraj z nadevom iz kokosove smetane. V sadno kupo lahko dodaj še žličko acerole v prahu za dodaten vnos vitamina C. Ta sadna kupa je primerna za zajtrk ali pa za odlično zdravo sladico. Če boste dodali celo čajno žličko acerole, boste dobili skoraj 1 gram C vitamina v tej sadni kupi, natančneje 958 mg. Seveda lahko dodate tudi druge vrste vitamina C, ki ga imate doma, na primer baobaba ali camu camu.

Vsebnost C vitamina po sadežih:

 • 2 kivija (cca 140 mg vitamina C)
 • 1 pomaranča (cca 70 mg vitamina C)
 • 1 granatno jabolko (10 mg vitamina C)
 • 1 banana ( 8,7 mg vitamina C)

Če v sadno kupo ne dodate dodatnega C vitamina, bo ta vsebovala približno 230 mg vitamina C, če pa boste dodali enega od spodnjih dodatkov, bo vnos vitamina C znatno višji.

 • 1 čajna žlička acerole (vsebuje 720 mg vitamina C) ali
 • 1 čajna žlička camu camu-ja v prahu (vsebuje 400 mg vitamina C)
 • 1 jušna žlica baobaba (vsebuje 25 mg vitamina C) 

Koliko vitamina C vsebujejo posamezna živila (sadje in zelenjava) in ostali dodatki pa si lahko ogledate v tabeli, ki jo najdete na koncu mojega članka tukaj.

Pripravila: Lucija Bratina, mag. inž. prehrane

Vir: https://www.positivehealthwellness.com/diet-nutrition/7-delicious-recipes-high-vitamin-c/

 

Deli naprej....

Podobne objave

Z vami delimo prvi recept v seriji božanskih pečenih ovsenih kosmičev, ki jih lahko pričakujete na našem profilu v bližnji prihodnosti. Pri pečeni ovseni kaši gre za podobne sestavine kot pri klasičnih ovsenih kašah, le priprava in končni rezultat sta nekoliko drugačna. V kolikor te metode še niste preizkusili, vam toplo priporočamo spodnji recept za slastno beljakovinsko pečeno kašo z okusom bananinega kruha.
Ste že zasledili izraz “pumpkin spice”? Gre se za mešanico začimb, ki jo v tem delu leta v svoje napitke in sladice radi dodajajo predvsem v tujini. Na te hladne dni pri nas na veliko eksperimentiramo s toplimi napitki, ki prijetno pogrejejo v mrzlih jutrih, in zanimalo nas je, kako se bo aromatičen Sunwarrior kakav pomešal s to razvpito začimbno mešanico. Nas je okus prepričal, zate pa predlagam, da se prepričaš sam/a!
Maslo iz oreščkov prihaja v najmanj toliko okusih, kolikor vrst oreškov obstaja, načinov uporabe pa je še veliko več. Čas je, da poskusite še kaj drugega od arašidovega masla na kruhu! Minili so časi, ko smo poznali samo arašidovo maslo. Zdaj imamo na voljo mandljevo maslo, lešnikovo maslo, pa maslo iz indijskih oreščkov in celo maslo iz bučnih semen - kako vedeti, kako kar najbolje uporabiti vsakega izmed njih? Pogosto nam tudi zmanjka idej in domišljija ne seže dlje od tega, da ga namažemo na kruh ali kos sadja. Tu je 10 bolj svežih idej, kako uporabiti maslo iz oreščkov!

SLEDITE NAM NA...

MOŽNOSTI PLAČILA

MNENJA STRANK

.