Veganska brezglutenska čokoladna torta s skrivno sestavino

Nad to okusno čokoladno sladico me je navdušila prijateljica, ki obožuje sladice tako kot jaz in vedno išče manj kalorične, bolj polnovredne različice, s katerimi se lahko pregrešimo tudi v času hujšanja, saj 1 košček vsebuje samo 280 kalorij, po okusu pa prekaša vsako drugo visokokalorično kasično čokoladno torto. Poskusite, obljubim, da fižola sploh čutili ne boste! 

To je recept za vegansko čokoladno torto brez glutena in brez rafiniranega sladkorja. Primerna je za vse, ki ne smejo uživati oreščkov, glutena, žit, pšenice, mleka, jajc, soje in se izogibajo olju. V njej ne boste našli glavnih alergenov.

Nikoli ne bi uganili, da je glavna sestavina te torte fižol. Tudi tisti, ki ga ne marajo, ne bodo uganili, da se v tem čokoladnem okusu skriva fižol. Okus je izredno bogat, čokoladen, sočen in kremast. 

FIŽOLOVA ČOKOLADNA TORTA

  • Skupni čas priprave in pečenja: 1h, 20 minut
  • premer tortnega oboda: cca 26-28cm
  • Sestavine zadoščajo za 8 kosov
  • Kalorije: 280 kcal/ 1 košček


Sestavine:

Sestavine za kremo in okras:

Priprava:

  1. Segrejte pečico na 180 stopinj celzija.
  2. Zmeljite chia semena v prah, nato jih zmešajte s 3-kratno količino vode in pustite stati nekaj minut, da dobite gel.
  3. V mikser dajte riban kokos in ga miksajte 1 minuto oziroma dokler se ne prične sprijemati.
  4. Dodajte vse ostale sestavine (razen kokosovega mleka in kakavovih zrn) in miksajte dokler ne dobite homogene mase.
  5. Razporedite mešanico na pekač, pokrit s peki papirjem.
  6. Pecite v pečici na 180 stopinj približno 30-35 minut. Z nožem preverite ali je testo pečeno.
  7. Ohladite tortno podlago, saj se je testo brez glutena, zato ne bo kompaktno, dokler se popolnoma ne ohladi.
  8. Odprite konzervo kokosovega mleka (prej jo hraniti v hladilniku) in vzemite samo zgornji trdi del za pripravo kokosove kreme.
  9. Z mešalnikom za smetano zmiksajte kokosovo mleko, da postane kompaktna
  10. Prerežite tortno podalgo na polovico.
  11. Premažite kokosovo kremo po spodnji podlagi in pokrijte z vrhnjo podlago in nato premažite še vrha torte.
  12. Potresite s kakavovimi zrni.
  13. Torto postavite v hladilnik za 3 ure.

Postrežemo hladno. Torta zdrži v hladilniku do 3 dni.

Dodatni namigi:

  • Vse suhe sestavine odmerite v veliko (zvrhano) jušno žlico.
  • Uporabite rjav, rdeč ali črn fižol. Pomembno je, da ga dobro operete, če kupujete konzerviran fižol.
  • Če ste ljubitelj kave, lahko torti dodate mali espresso.
  • Če ste ljubitelj ruma, lahko torti dodamo šilce ruma.
  • Kokosovo mleko mora biti obvezno v konzervi – to je polnomastno kokosovo mleko.
  • Tekočega dela kokosovega mleka ne dodajajte v kremo, uporabite ga lahko za smutije ali omake. Če želite več kokosove kreme, uporabite 2 konzervi. Pred uporabo imejte kokosovo mleko v hladilniku.

Dober tek!

Video recept:

Prevod recepta: Maja Jeereb, Mojezdravje.net

Vir: https://www.nestandglow.com/healthy-recipes/kidney-bean-coconut-chocolate-cake

Deli naprej...
SLEDITE NAM NA
MOŽNOSTI PLAČILA
MNENJA STRANK
E - NOVICE