Veganska čokoladna bučna pita (brez glutena)

Bi za praznike naredili sladico, ki je nekoliko drugačna? Poskusite bogato vegansko čokoladno bučno pito, ki je polna okusov čokolade in buč in morda postane to nova, dobrodošla popestritev vašemu prazničnemu pogrinjku.

Buča in čokolada sta odlična kombinacija kot na primer čokolada in banana, čokolada in meta, ter jabolko in cimet.

Glavni sestavini skorje so mandlji in ovseni kosmiči. Je rahlo sladkana in čeprav se zdi drobljiva, se zelo dobro drži skupaj, ko je pečena.

Ovsene kosmiče in mandlje najprej zmeljete, nato pa jih primešate k ostalim sestavinam. S to maso obložite pekač za pito, tako da zmes pritiskate ob površino pekača.  Za nekaj minut ga ohladite v hladilniku in nato maso pečete v pečici 15 minut, da se strdi.

Nastala skorja doda odličen kontrast gladkemu, kremastemu nadevu. 

Kako naredimo nadev?

Za nadev najprej nad paro stopite čokoladne kapljice iz temne čokolade (priporočamo čokolado s 85 % kakavovega deleža) in zmešajte vse sestavine ter zmesi dodajte stopljeno čokolado. Tako preprosto je.

Ko boste prebrali recept za to vegansko brezglutensko čokoladno bučno pito (mimogrede NE vsebuje tofuja), boste opazili, da traja priprava pite 30 minut preden jo lahko postavite v pečico. To je zaradi priprave skorje, vendar postopek ni zapleten in se nedvomno splača.

Lepo je sedeti za praznično večerjo in uživati v vseh svojih najljubših jedeh, vendar včasih je lepo poskusiti tudi kaj novega.

Če imate radi bučno pito in čokolado, potem je to prava sladica za vas.

Mandljeva ovsena skorja je brez glutena (če uporabljate ovsene kosmiče brez glutena) in doda kontrastno teksturo k gladkemu čokoladnemu bučnemu nadevu.

Sladkost vaše veganske čokoladne bučne pite bo odvisna od koščkov temne čokolade, ki jih boste uporabili. Večji kot je odstotek kakava v čokoladi, manj sladek bo nadev. Sladkost je odvisna tudi od vrste oziroma blagovne znamke čokolade. Mi pri sladicah vedno uporabimo kapljice veganske čokolade Cavalier, ki so veganske in slajene s stevijo.

Ko naredite nadev, ga poskusite, če je dovolj sladek. To je še ena prednost pri veganski peki, da lahko pokusite vse in vam ni treba skrbeti, da boste zboleli zaradi sestavine, ki ni namenjena da jo zaužijemo surovo.

Če se vam zdi, da nadev ni dovolj sladek, dodajte javorjev sirup. Vse podrobnosti so opisane spodaj v receptu. Za tiste, ki ne marajo pretirano sladkih stvari, bodo 3 žlice javorjevega sirupa povsem dovolj, ostali pa lahko dodate še kakšno žlico več. Če pa se vam zdi nadev presladek, ga lahko naredite manj sladkega z 1 jušno žlico 100% kakava v prahu.

Verjetno se sprašujete kakšen je okus veganske čokoladne bučne pite?

Okus spominja na čokoladni puding, ki se je združil z bučnim pirejem in z začimbami za bučno pito. Preprosto povedano, pita je bogata, čokoladna in okusna in prav takšna naj bi bila praznična sladica.

Vaše brezglutenske veganske čokoladne bučne pite ni potrebno okrasiti, vendar toplo priporočam da jo po vrhu premažete s stepeno kokosovo smetano.

Sestavine

Za skorjo:

Za nadev:

  • 1 + 1/4 skodelice koščkov ali kapljic temne čokolade
  • 1 + 3/4 skodelice nesladkanega bučnega pireja
  • 3 čajne žličke marantine moke
  • 1 čajna žlička mletega cimeta (glej opombo spodaj)
  • 1/2 čajne žličke mletega ingverja
  • 1/2 čajne žličke mletega muškatnega oreščka
  • 1/4 čajne žličke soli
  • 1/4 skodelice nesladkanega rastlinskega mleka
  • 1 čajna žlička vanilijevega ekstrakta
  • 3 žlice čistega javorjevega sirupa (glej opombo spodaj)
  • stepena kokosova smetana (poljubno za premaz) 

Navodila:

Naredite skorjo:

  1. Pečico segrejte na 350 stopinj.
  2. V suho posodo mešalnika dodajte ovsene kosmiče, surove mandlje, kokosov sladkor, mleti cimet in mleti ingver. Mešajte, dokler se sestavine ne razgradijo v fino zmes.
  3. Počasi dodajte stopljeno kokosovo olje in nadaljujte z mešanjem v mešalniku s kratkimi intervali.
  4. Zmes damo v pekač za pito s premerom 23 cm in jo z rokami ali dnom merilne skodelice enakomerno pritisnemo ob dno in ob strani pekača. Debelina naj bo enakomerna po celotni posodi.
  5. Skorjo hladite v hladilniku 15 minut, nato jo vzamete iz hladilnika in pustite 5 minut  počivati na sobni temperaturi. Po preteku 5 minut, pekač postavite v pečico in pecite 20 minut.
  6. Vzemite iz pečice, odstavite in se lotite priprave nadeva.

Naredite nadev:

  1. Veliko stekleno posodo napolnite z vročo vodo. Kapljice ali koščke temne čokolade stresite v manjšo stekleno posodo in jo položite v posodo z vročo vodo. Posodo s čokolado pustite počivati in vsakih nekaj minut premešajte čokoladne koščke. Po potrebi zamenjajte vročo vodo, dokler se čokoladni koščki ne stopijo nato jih postavite na stran.
  2. Zmešajte bučni pire, marantino moko, mleti cimet, mleti ingver, mleti muškatni orešček, sol, nesladkano rastlinsko mleko, vanilijev ekstrakt in čisti javorjev sirup, dokler se sestavine ne povežejo.
  3. V bučno zmes dodajte stopljeno čokolado in dobro premešajte
  4. Bučni nadev položite na skorjo pite in ga po vrhu zgladite z gumijasto lopatico.
  5. Pecite 40 minut.
  6. Pečeno pito vzemite iz pečice in jo pustite, da se ohladi. Lahko jo postrežete toplo ali popolnoma ohlajenega, odlično pa se poda stepeno kokosovo smetano.

Opombe:

  • Za pripravo skorje lahko uporabite deviško ali rafinirano kokosovo olje, vendar imejte v mislih, da bo pri uporabi deviškega kokosovega olje, pita imela rahel okus po kokosu.
  • Ko boste dodali v bučno mešanico javorjev sirup, preverite sladkost in če želite, da je nadev nekoliko bolj sladek, dodajte več javorjevega sirupa, 1 žlico naenkrat.
  • Preostanek bučne pite, ki ga ne pojemo, pokrijemo in hranimo v hladilniku. Ko bo pita shlajena, se bo zaradi čokoladnih koščkov nadev precej strdil. Tudi ohlajena pita je odlična in čvrsta, vendar če vam je ljubša mehkejša struktura, pustite pito za nekaj časa na sobni temperaturi prede jo postrežete.
  • Spodaj navedeno število kalorij je približna ocena za eno rezino od osmih.

Hranilne vrednosti:

Porcija: 1 rezina | Kalorije: 382kcal | Ogljikovi hidrati: 35g | Beljakovine: 7g | Maščobe: 29g | Nasičene maščobe: 14g | Polinenasičene maščobe: 1g | Mononenasičene maščobe: 1g | Sol: 0,11 g | Kalij: 278 mg | Vlaknine: 10g | Sladkor: 16g | Vitamin A: 3500EU | Vitamin C: 2,5 mg | Kalcij: 100 mg | Železo: 4 mg

Vir: https://delightfuladventures.com/vegan-chocolate-pumpkin-pie-gluten-free/

Izdelki, ki so uporabljeni v receptu

Deli naprej...
SLEDITE NAM NA
MOŽNOSTI PLAČILA
MNENJA STRANK
E - NOVICE