Košarica
V košarici ni izdelkov.
Veganska panna cotta s figami

Veganska panna cotta s figami

Ta panna cota je brez mlečnih izdelkov, narejena iz kokosovega mleka in probiotikov. Je izredno rahla, rahlo prebavljiva, brez glutena in rafiniranega sladkorja. Zelo okusna jesenska sladica.

Sestavine za panna cotto:

  • 2 skodelici oz. 580 ml kokosovega mleka iz pločevinke
  • 1-2 čajni žlički agar agar kosmičev
  • 1 kapsula probiotika Viridian Daily
  • 60 ml javorjevega sirupa
  • 1 vanilijev strok
Sladici smo dodali probiotik, da je lažje prebavljiva, hkrati pa bo ta sladica odlična tudi za dobre bakterije v našem črevesju.
 
Fige ali smokve so bogat vir kalcija, železa, kalija, magnezija, fosforja in drugih rudnin. Imajo odlično razmerje med natrijem in kalijem, kar zelo ugodno vpliva na zdravje srca in ožilja. Ugodno razmerje med kalijem in natrijem prispeva tudi k zniževanju krvnega tlaka. Vsebujejo kar 270 mg kalcija, ki varuje kosti pred osteoporozo.
 
Vitamini skupine B, ki jih fige vsebujejo, prispevajo k boljšemu pomnjenju in koncentraciji ter k normalnemu delovanju živčevja ter boljšemu počutju. Sveže fige imajo skoraj štirikrat manj kalorij kot suhe fige.
 
Sveže imajo povprečno 80 kcal na 100 g, suhe pa kar 275 g na 100 g. Japonske študije so pokazale odlične rezultate pri zmanjševanju tveganja za rakom na prostati. Poleg hranilnega učinka imajo tudi mnogo zdravilnih učinkovin: zaradi obilice rudnin pomirjajo, učinkovite so pri težavah s stresom, saj vsebujejo veliko magnezija, zato so koristne kadar imamo naporno miselno delo ali smo pod stresom.
 
Odlične so kot malica za otroke in vse, ki opravljate veliko miselnega dela, predvsem v tem letnem času, ko je njihova sezona na vrhuncu.

Sestavine za figovo omako:

  • 8 zrelih fig, prerezanih na osminke
  • 1 jušna žlica javorjevega sirupa
  • 1 jušna žlica limoninega soka

Priprava:

  1. V manjši skodelici zmešamo agar agar in vodo, da se dobro raztopi. Postavimo na stran.
  2. Kokosovo mleko, agar agar, javorjev sirup in sredico vanilijevega stroka dajte v malo kozico in premešajte.  
  3. Počasi segrevajte na nizkem ognju in stalno mešajte dokler masa ne zavre. Med stalnim mešanjem dodamo agar agar, ki smo ga prej vmešali z vodo (in je medtem že nabreknil) in kuhamo še kakšno minuto.
  4. Ogenj ugasnemo, nato v maso vmešamo 1 probiotik (kapsulo odpremo in vsebino probiotika vmešamo v maso).
  5. Če masa ne bo dovolj gosta, jo lahko zgostite s škrobom tapioke ali proteini naravnega okusa.
  6. Pripravimo servirne posodice, prej jih premažemo s kokosovim oljem.
  7. Mešanico prelijemo v manjše servirne posodice in postavimo v hladilnik za vsaj 3-4h, da se strdi.


Priprava preliva (pred postrežbo panna cote):

  • Segrejte fige skupaj z javorjevim sirupom in limoninim sokom v manjši kozici.
  • Dodajte nekaj žlic vode in segrevajte nekaj minut, da fige spustijo sok in dobimo lepljiv preliv. 
  • Panna cotto vamemo iz modelčkov in jih postavimo na krožnike.
  • Prelijte s figovim prelivom in servirajte s svežimi figami. Po želji dodajte metine lističe in kokosov čips.


Dober tek!

Recept prilagojen po: https://www.lazycatkitchen.com/vegan-panna-cotta-with-figs/

Deli naprej....

Podobne objave

Z vami delimo prvi recept v seriji božanskih pečenih ovsenih kosmičev, ki jih lahko pričakujete na našem profilu v bližnji prihodnosti. Pri pečeni ovseni kaši gre za podobne sestavine kot pri klasičnih ovsenih kašah, le priprava in končni rezultat sta nekoliko drugačna. V kolikor te metode še niste preizkusili, vam toplo priporočamo spodnji recept za slastno beljakovinsko pečeno kašo z okusom bananinega kruha.
Ste že zasledili izraz “pumpkin spice”? Gre se za mešanico začimb, ki jo v tem delu leta v svoje napitke in sladice radi dodajajo predvsem v tujini. Na te hladne dni pri nas na veliko eksperimentiramo s toplimi napitki, ki prijetno pogrejejo v mrzlih jutrih, in zanimalo nas je, kako se bo aromatičen Sunwarrior kakav pomešal s to razvpito začimbno mešanico. Nas je okus prepričal, zate pa predlagam, da se prepričaš sam/a!
Maslo iz oreščkov prihaja v najmanj toliko okusih, kolikor vrst oreškov obstaja, načinov uporabe pa je še veliko več. Čas je, da poskusite še kaj drugega od arašidovega masla na kruhu! Minili so časi, ko smo poznali samo arašidovo maslo. Zdaj imamo na voljo mandljevo maslo, lešnikovo maslo, pa maslo iz indijskih oreščkov in celo maslo iz bučnih semen - kako vedeti, kako kar najbolje uporabiti vsakega izmed njih? Pogosto nam tudi zmanjka idej in domišljija ne seže dlje od tega, da ga namažemo na kruh ali kos sadja. Tu je 10 bolj svežih idej, kako uporabiti maslo iz oreščkov!

SLEDITE NAM NA...

MOŽNOSTI PLAČILA

MNENJA STRANK

.