5 lepotnih koristi veganskega Beauty Greens kolagen boosterja

Kolagen je beljakovina, ki jo je v telesu največ. Je kot nekakšno lepilo, ki drži naše telo skupaj, koži, kostem, ligamentom in kitam pa daje strukturo.

Vloga kolagena v kozmetiki

Kolagen igra pomembno vlogo pri zdravju kože in se bori proti staranju. Pomaga pri zamenjavi mrtvih celic kože in njeni obnovi. Upad ravni kolagena pomeni zmanjšano funkcijo kože, ki je naš največji organ. Po 25. letu starosti se s staranjem tvorba kolagena in njegova količina v telesu zmanjšata, kar se pozna kot pojav gub na obrazu, povešena koža, šibki sklepi, krhki in lomljivi nohti, tanki in manj gosti lasje.  

Čeprav je v teoriji vsa potrebna hranila za gradnjo kolagena možno dobiti s prehrano, je včasih vsa ta hranila v pravih količinah zgolj z navadno prehrano težavno zaužiti. Rastlinski gradniki za tvorbo kolagena pomagajo doseči potrebne ravni hranil za gradnjo kolagena na enostaven in hiter način. 


 

Sunwarriorjev rastlinski Beauty Greens kolagen booster

Na trgu večina prehranskih dopolnil s kolagenom vsebuje sestavine živalskega izvora. Običajno se kolagen kot prehransko dopolnilo naredi iz vezivnega tkiva goveda ali rib. Kaj je razlika med rastlinskimi in živalskimi prehranskimi dodatki s kolagenom? Živalski kolagen je narejen iz dejanskega kolagena živali. 


 

Rastlinski gradniki kolagena pa ne vsebujejo kolagena. Njihov namen je namreč podpreti naravno proizvodnjo kolagena v telesu. Telesu dajo vse potrebne sestavine, da lahko ustvari svoj lasten kolagen. Za razliko od živalskega kolagena, ki zelo pogosto vsebuje onesnaževalce, so rastlinski gradniki kolagena samo rastlinskega izvora. Beauty Greens kolagen booster ne vsebuje živalskih sestavin in se popolnoma prilega vsakemu življenjskemu slogu. Testiranja živalskih kolagenov dokazujejo, da ti izdelki pogosto vsebujejo številne nevarne onesnaževalce, vključno z antibiotiki, zdravili, parabeni, steroidi in insekticidi. Ne glede na to, ali se prehranjujete vegansko ali ne, je Sunwarriorjev rastlinski Beauty Greens kolagen booster lahko del vaše prehranjevalne rutine. Čisti in naravni kolagen booster se osredotoča na lepoto od znotraj navzven.


Prosti radikali in staranje lahko poškodujejo celice, kar se kaže v povešeni koži in gubah. Beauty Greens gradniki kolagena spodbudijo proizvodnjo kolagena v telesu, saj vsebujejo naravne sestavine, ki zagotavljajo elastično, sijočo kožo, močne, trdne nohte, zdrave lase in dolgo življenjsko dobo celic.

5 lepotnih koristi veganskega kolagen boosterja


1.  Izboljša zdravje kože

Velik del kože je zgrajen iz kolagena, zato je logično, da s povečanjem ravni kolagena pomagamo izboljšati tudi zdravje kože. Celice kože imajo omejeno življenjsko dobo, zato je kolagen nenehno zadolžen, da zamenjuje mrtve celice kože in kožo obnavlja. Kolagen pomaga izboljšati elastičnost kože in preprečuje izsušenost kože, nastajanje gub in povešenost kože. Že po enem mesecu jemanja kolagena se, glede ne raziskave, na koži poznajo rezultati. Koža je bolj elastična, hidrirana in napeta.


2.  Izboljša zdravje las

Kolagen močno pomaga pri zdravju las. Lasje so  veliki meri zgrajeni iz beljakovine keratin. Mnogo aminokislin, potrebnih, da se zgradi keratin, je prisotnih v kolagenu in tako posledično pomagajo pri nastanku las. Kolagen pomaga tudi preprečevati tanjšanje las, ki je povezano s procesom staranja. Ščiti tudi pred škodo, ki jo povzročajo prosti radikali.

3.  Okrepi nohte

Lasje in nohti so precej podobni, saj so oboji narejeni iz keratina. Zadostna količina kolagena je ključnega pomena za močne lase in nohte. Kolagen pomaga ustvariti močne nohte, ki se bojo manj lomili in ne bojo krhki. Pomaga tudi pri hitrejši rasti nohtov in ščiti pred zunanjimi poškodbami. 


4.  Pospeši celjenje ran in preprečuje bolečine v sklepih

Ker je kolagen ključni gradnik kože, igra pomembno vlogo pri vsaki fazi celjenja ran. Nizke ravni kolagena lahko ovirajo celjenje ran in tako celjenje traja dlje. Kolagen ohranja tudi zdravje sklepov, saj je del sklepne tekočine, ki deluje kot vmesni člen in blažilec pri drgnjenju kosti ob kost v sklepih. S staranjem, ko se količina kolagena v telesu zmanjšuje, se možnost za pojav bolezni sklepov, kot je osteoartritis, poveča. Raziskave kažejo, da jemanje kolagena pomaga omiliti bolečine v sklepih in preprečuje pojav osteoartritisa. Jemanje kolagena je priporočljivo tudi za atlete, ki so zelo fizično aktivni in je pritisk na sklepe ogromen. Raziskave kažejo, da jemanje kolagena tudi pri atletih omili bolečine v sklepih. 

5.  Gradi močne kosti

Nekje 20 do 40 % kosti je zgrajeno iz kolagena, ki jim daje strukturo in jih ohranja močne. Skupaj s kalcijevim fosfatom daje kostem moč in obliko. Ko z leti ravni kolagena upadajo, upada tudi kostna masa. To lahko vodi v osteoporozo – zmanjšanje kostne mase in pomeni večje tveganje za zlome in poškodbe kosti. Raziskave kažejo, da jemanje kolagena upočasni razpad kosti in preprečuje pojav osteoporoze. To je še posebej priporočljivo v ženske v menopavzi, saj imajo zaradi padca estrogena še večje tveganje za pojav osteoporoze. Raziskave kažejo, da jemanje kolagena skupaj s kalcijem močno pomaga pri ohranjanju kostne gostote in pomaga pri zdravju kosti. 


Kolagen je torej vsestranska beljakovina, vključena v številne procese v telesu. S staranjem se količina kolagena zmanjšuje in prav to je eden izmed razlogov, da se v starosti začnejo pojavljati razne bolezni in bolečine. Z znanjem, ki ga imamo, si lahko pomagamo, da že v mladosti poskrbimo za zdravo staranje in poskrbimo, da bomo tudi v starosti vitalni. Skrb za zdravje danes, ne glede na to, koliko smo stari, je zagotovo naložba za prihodnost. Poskrbimo torej zase, da bomo lahko vsak dan žareli in se veselili življenja. 

Prevod: Lucija Bratina, univ. dipl. inž. živilstva in prehrane, študentka magistrskega študija Prehrane na Biotehniški fakulteti v Ljubljani

Povzeto po: https://sunwarrior.com/blogs/health-hub/vegan-collagen-beauty-greens

Deli naprej...
SLEDITE NAM NA
MOŽNOSTI PLAČILA
MNENJA STRANK
E - NOVICE