Beljakovinski kruhek iz 100% polnozrnate moke

Ste se že kdaj preizkusili v peki kruha? Če se vam je ta vedno zdela prezahtevna, imamo za vas odličen recept: beljakovinski kruhek, pripravljen brez gnetenja, pri katerem potrebujete samo malce več časa.

Poseben postopek priprave tega kruhka pripomore k temu, da je ta hrustljav in elastičen, kljub uporabi polnozrnate moke in izogibanju vsakršnega olja.

Sestavine:

beljakovinski-kruhek-polnozrnata-moka-2

Postopek:

  1. V večji skledi najprej skupaj zmešamo 225 ml tople vode in suhi kvas. Takoj za tem dodamo moko, proteine in 4 žlice mešanih semen.
  2. V preostalih 225 ml vode raztopimo sol, nakar slano vodo vmešamo v skledo z moko. Ko ne vidimo več nobenih grudic, skledo pokrijemo in vzhajamo 30 minut. 
  3. Po 30 minutah testo iz vseh strani prepognemo proti sredini (najlažje kar žlico, saj je masa kruha zelo mokra) in spet pustimo stati 30 minut.
  4. Isti korak ponovimo še 3x, le da zdaj to storimo na vsake 20 minut. *Vsega skupaj bo tako kruh vzhajal 2 uri (2x po 30 min in 3x po 20 min).
  5. Zadnjih 20 minut vzhajanja kruha, v pečico položimo pekač s pokrovom in ju segrejemo na 240 °C. Pekač narahlo namastimo, nanj prekucnemo kruh, po vrhu pa posujemo 2 žlici sezama. Pekač pokrijemo s pokrovom in pečemo 40 minut. 
  6. Po 40 minutah pečico ugasnemo, iz pekača snamemo pokrov in kruh pustimo v pečici še 10 minut, da se formira lepa skorjica. Preden kruh razrežemo, pustimo, da se dodobra ohladi.
beljakovinski-kruhek-polnozrnata-moka-1

Pripravila: Monika Škorjanc, https://www.instagram.com/earthlymonika/

Deli naprej...
SLEDITE NAM NA
MOŽNOSTI PLAČILA
MNENJA STRANK
E - NOVICE