-
Email: info@super-hrana.si
-
Pokličite nas: 069 69 72 36
Beljakovinski kruhek iz 100% polnozrnate moke
Ste se že kdaj preizkusili v peki kruha? Če se vam je ta vedno zdela prezahtevna, imamo za vas odličen recept: beljakovinski kruhek, pripravljen brez gnetenja, pri katerem potrebujete samo malce več časa.
Poseben postopek priprave tega kruhka pripomore k temu, da je ta hrustljav in elastičen, kljub uporabi polnozrnate moke in izogibanju vsakršnega olja.
Sestavine:
- 500 ml tople vode
- 1 paketek suhega kvasa
- 450 g pirine polnozrnate moke
- 50 g beljakovin Sunwarrior Warrior Blend z naravnim okusom
- 1 ½ žličke soli
- mešana semena
Postopek:
- V večji skledi najprej skupaj zmešamo 225 ml tople vode in suhi kvas. Takoj za tem dodamo moko, proteine in 4 žlice mešanih semen.
- V preostalih 225 ml vode raztopimo sol, nakar slano vodo vmešamo v skledo z moko. Ko ne vidimo več nobenih grudic, skledo pokrijemo in vzhajamo 30 minut.
- Po 30 minutah testo iz vseh strani prepognemo proti sredini (najlažje kar žlico, saj je masa kruha zelo mokra) in spet pustimo stati 30 minut.
- Isti korak ponovimo še 3x, le da zdaj to storimo na vsake 20 minut. *Vsega skupaj bo tako kruh vzhajal 2 uri (2x po 30 min in 3x po 20 min).
- Zadnjih 20 minut vzhajanja kruha, v pečico položimo pekač s pokrovom in ju segrejemo na 240 °C. Pekač narahlo namastimo, nanj prekucnemo kruh, po vrhu pa posujemo 2 žlici sezama. Pekač pokrijemo s pokrovom in pečemo 40 minut.
- Po 40 minutah pečico ugasnemo, iz pekača snamemo pokrov in kruh pustimo v pečici še 10 minut, da se formira lepa skorjica. Preden kruh razrežemo, pustimo, da se dodobra ohladi.
Pripravila: Monika Škorjanc, https://www.instagram.com/earthlymonika/