Čokoladni humus ali veganska "nutella" iz čičerike v 5 minutah

Vsi poznamo humus – slani namaz iz čičerike, ki ga običajno namažemo na kruh ali ga postrežemo s surovo zelenjavo. Ste že slišali za sladki humus? 

Če je fižol mogoče uporabiti v fižolovih brownijih, je to še bolj preprosto s čičeriko. Tudi v namazih. V prejšnji objavi sem z vami delila recept za čokoladne čičerikine brownije. Tokrat sem pripravila zdravo alternativo slavni “nutelli”. Če ste sladkosnedi in že za malico radi pojeste kaj sladkega, je to pravi namaz, ki ga lahko brez slabe vesti namažete na kos kruha za zajtrk ali prvo malico. Ta čokoladni humus ali zdrava “nutella” iz čičerike je preprosta za pripravo. Narejena je v 5 minutah, je brez glutena in brez mlečnih izdelkov in brez rafiniranega sladkorja.

Za 1 večji lonček potrebujete:

Sestavine:

  • 3 skodelice kuhane čičerike 
  • 3 jušne žlice mletih praženih lešnikov
  • 8 jušnih žlic javorjevega sirupa
  • 1 čajna žlička ekstrakta vanilije
  • 1/2 čajne žličke nerafinirane soli
  • 6-8 jušnih žlic 100% kakava v prahu
  • nekaj žlic vode ali rastlinskega mleka po potrebi

Priprava:

Postopek:

  1. Kuhano in vloženo čičeriko 3-krat operite v tekoči vodi.
  2. Pražene in oluščene lešnike zmiksajte v mikserju. V primeru, da lešnikov ne smete uživati, lahko uporabite moko zemeljskih mandljev, ki je sladka po okusu in hkrati nealergena, saj zemeljski mandlji niso oreščki, ampak gomolj 🙂
  3. V mikser dodajte oprano čičeriko, mlete lešnike, kakav in ostale sestavine.
  4. Vse skupaj zmiksamo v gladek čokoladni namaz.
  5. Prestavimo v steklen kozarec, kjer namaz lahko hranimo v hladilniku do 3 dni, če ga prej seveda ne pojeste.

Uživajte!

Pripravila: Maja Jeereb, www.mojezdravje.net

Izdelki, ki so uporabljeni v receptu

Deli naprej...
SLEDITE NAM NA
MOŽNOSTI PLAČILA
MNENJA STRANK
E - NOVICE