Domač jabolčni štrudelj (veganski recept)

 

Preprosta klasika, ki nikoli ne razočara. Preprost veganski recept za jabolčni štrudelj iz vlečenega testa.

Recept je veganski, brez mlečnih izdelkov in jajc, vsebuje pa gluten, ker je narejen iz pirine moke.

Sestavine za testo:

 

  • 500 g pirine moke
  • 6 jušnih žlic olja oljne ogrščice (ali olivnega, sončničnega) +  1 žlica za premaz testa
  • 1 čajna žlička nerafirirane soli
  • 250 ml mlačne ali tople vode

Sestavine za nadev:

 

  • 10 srednje velikih domačih jabolk
  • 1 skodelica rozin sultanine
  • 1 dl ruma 
  • limonin sok
  • 2-3 jušne žlice cimeta v prahu
  • 3-5 jušnih žlic sladila (predlagamo eritritol), lahko pa izberete tudi kokosov sladkor

Priprava testa:

 

  1. vse sestavine za testo zmešamo (najprej moko in sol, nato dodamo olje in na koncu vodo)
  2. maso dobro pregnetemo s čistimi rokami dokler se masa ne poveže v lepo zmes, ki jo oblikujemo v okroglo obliko
  3. nato jo premažemo z 1 žlico olja iz vseh strani, pokrijemo s prtom in pustimo počivati pol ure na kuhinjskem pultu

medtem pripravimo nadev:

 

  1. rozine namočimo v rumu in dolijemo vodo
  2. jabolka operemo, jih olupimo in razrežemo ter odstranimo koščice 
  3. jabolka narežemo na kocke (ne ribamo), saj je okus štrudlja drugačen, predvsem ima bolj čvrsto teksturo 
  4. v veliki skledi zmešamo jabolka ter sladkor (po želji ga lahko tudi izpustite)
  5. pokapamo z limoninim sokom in premešamo
  6. dodamo rozine (brez tekočine) ter na debelo posujemo s cimetom
  7. premešamo vse sestavine

Po 30 minutah se lotimo valjanja testa. Hlebček razdelimo na polovico. Mizo pokrijemo z večjim servetom ali staro čisto rjuho. Rjuho ali servet potresemo z moko, nanj pa položimo testo. Razvaljamo iz vseh strani, da dobimo tanko testo. Lahko si pomagamo tudi z rokami. Pazimo, da testa ne strgamo.

Na testo namažemo nadev po celi površini testa, ki naj sega skoraj do robov testa. Nato se lotimo zavijanja. Zavijamo s prtom, ki nam pomaga brez da bi se testo strgalo.

 

Pekač obložimo s peki papirjem ali ga namažemo s kokosovim oljem. Nanj položimo štrudelj. Iz testa dobimo 2 večja kosa.

Pečemo v pečici na 190-200 stopinj približno 50 minut.

Po končani peki, pekač postavimo na štedilnik in štrudelj prekrijemo s mokrim servetom, da se skorja zmehča. To ponovimo še enkrat. Na koncu servet umaknemo in štrudelj posipamo s sladilom. Lahko sladilo eritritol zmiksate v blenderju (za posip potrebujete približno 2 jušni žlici). Narežemo in postrežemo. 

Dober tek!

 

Deli naprej...
SLEDITE NAM NA
MOŽNOSTI PLAČILA
MNENJA STRANK
E - NOVICE