Limonina panna cotta s kakijevim nadevom

Panna cotta iz kokosa je povsem preprosta in enostavna sladica, narejena le v nekaj minutah. Je brez mleka in mlečnih izdelkov, primerna za vegane in vse, ki obožujete kokos. Piko na i tej sladici doda kaki. Kaki je eksotično sadje, ki pa je mnogo več kot le sladek užitek.

Kaki vsebuje veliko provitamina A, ki ima pomembno vlogo pri zagotavljanju dobrega vida, imunskem sistemu, prispeva k ohranjanju zdrave kože, razvoju celic in tkiv. V primerjavi z jabolkom ga vsebuje kar 30-krat več. Vsebnost vitamina A v kakiju je tako visoka, da že z dvema sadežema pokrijemo dnevno potrebo po tem vitaminu.

Kaki vsebuje tudi veliko vitamina C, ki ima vlogo pri delovanju imunskega sistema, zaščiti celic pred oksidativnim stresom, pri nastajanju kolagena za normalno delovanje dlesni, kože in zob, prispeva k delovanju živčnega sistema in povečuje absorpcijo železa. V primerjavi z jabolkom ga vsebuje kar petkrat toliko.

Recept za limonino panna coto s kakijem

Sestavine (za 4 porcije):

Za panna cotto:

  • 800 ml (dve konzervi) konzerviranega kokosovega napitka
  • 20 g agar agar sredstva za želiranje (dve vrečki)
  • 6 jedilnih žlic javorjevega sirupa ali nadomestka sladkorja erititol
  • limonina lupinica 4 bio limon
  • jedilni žlici vanilijevega ekstrakta

Za kakijev nadev: 

  • 2-3 zreli kakiji sorte tipo (mehki)
  • sok ene limone
  • cimet 

Priprava:

  1. Kokosov napitek iz konzerve skupaj z limonino lupinico (malo limonine lupinice si prihranimo za dekoracijo) in želirnim sredstvom zmešamo v posodi in počasi segrevamo, da zavre.
  2. Vmes vmešamo agavin sirup ali eritritol in vanilijev ekstrakt.
  3. Ko zavre, kuhamo vsaj 2 minuti in nato natočimo v posodice in pustimo, da se dobro ohladi. 
  4. Pripravimo kakijev nadev. Kakije dobro operemo in jih dodamo v blender ter zmešamo z limoninim sokom in cimetom, da dobimo lep tekoč nadev sladko kislega okusa.
  5. Ohlajeno panna cotto postrežemo skupaj s kakijevim nadevom. Dekoriramo z naribano limonino lupinico. 

Recept pripravila: Lucija Bratina, mag. inž. prehrane

Deli naprej...
SLEDITE NAM NA
MOŽNOSTI PLAČILA
MNENJA STRANK
E - NOVICE