Maratonski zajtrk: Čičerikina beljakovinska omleta

Približuje se Ljubljanski maraton in z njim fizične priprave za lažje doseganje zastavljenega cilja. Eno najpogostejših vprašanj, ki jih dobim kot prehranska svetovalka je “Kaj je dobro, da pojem pred tekom/maratonom?”

Najbolje je, da na dan oziroma jutro maratona ne poskušamo z novimi, nenavadnimi zajtrki, ki lahko vznemirijo naš želodec in nam na koncu povzročajo težave s prebavo. Poskusite se izogniti zajtrkom z visoko vsebnostjo maščob in vlaknin, saj so težje prebavljive in bi energijo pridobivali počasneje.

Najbolj primerni so zajtrki z enostavnimi ogljikovi hidrati in beljakovinami. Seveda ne smemo pozabiti na zadostno količino vode. Primer dobrega pred-maratonskega zajtrka je na primer čičerikina omleta. Čičerika je dober vir ogljikovih hidratov in beljakovin in je lahko prebavljiva. Na 100g vsebuje približno 60g ogljikovih hidratov in 20g beljakovin.

Z vami delim recept za čičerikino omleto brez jajc, brez moke in brez glutena.

Sestavine:

  • ½ skodelice čičerike (kuhane) ali čičerikine moke
  • ½ skodelice bučk
  • ½ merice beljakovin Sunwarrior v naravnem okusu
  • 2 čajni žlički pecilnega praška (po želji, uspe tudi brez)
  • 1 čajna žlička olivnega olja
  • nekaj svežega drobnjaka
  • začimbe: kurkuma, curry in čili
  • sol in poper (po želji)
  • skodelica špinače

Postopek

Zmiksajte čičeriko, bučke in beljakovine, da dobite gosto konsistenco. Dodajte še svež drobnjak in začimbe. Na čajni žlički olivnega olja popražite mešanico (5min) in jo oblikujte po želji – v palačinko, omleto. Na koncu servirajte s svežo špinačo. Špinačo lahko prej tudi popečete kot vmesni del omlete.

Poglejte si video

Viri: nomeatathlete.com

Viri slik: tastingpage.com, strengthandsunshine.com, blog.fatfreevegan.com

Pripravila: Katarina Miklavc

Izdelki, ki so uporabljeni v receptu

Deli naprej...
SLEDITE NAM NA
MOŽNOSTI PLAČILA
MNENJA STRANK
E - NOVICE