Proteinski kruh brez moke

Ta zanimiv in okusen recept bo navdušil vse ljubitelje kruha. Za razliko od klasičnega kruha, je ta precej bolj nasiten in neverjetno sočen! Izredno bogat je z vlakninami in beljakovinami. Vsebuje tudi eno zanimivo sestavino – bučko, ki se v kruhu sicer ne čuti, mu da pa vlago in prijeten, sočen okus. Ker ne vsebuje moke, je ta kruh tudi brez glutena.

Ta kruh priporočam vsem, ki vas običajen kruh napihuje ali imate težave z uživanjem pšenice in glutena. Primeren je tudi v času hujšanja, saj boste po njem še dolgo siti. Na srečo pa ni praznih kalorij, ampak lahko en košček tega kruha nadomesti vaš zajtrk ali malico. Počakal pa vas bo vsaj 5 dni. Še boljši bo, če ga namažete z avokadom ali humusom. Blagodejno pa bo vplival tudi na vašo prebavo, saj se v njem skriva veliko semen in tudi topnih vlaknin.. 

Navdih za pripravo tega izvrstnega kruha sem dobila pred leti na Terezini delavnici. Spekla je kruh s semeni, ki je bil tako dobrega okusa, da prepriča tudi tiste, ki kruha načeloma ne obožujete preveč. Mene je presenetil s svojo sočnostjo in polnim okusom. Običajno sicer nisem ravno ljubiteljica kruha, me pa navdihujejo drugačni, zdravi recepti kot je ta. Peka in “vzhajanje” kruha trajata sicer malce dlje kot pri običajnem receptu, a je sama priprava toliko bolj preprosta, pripravi se brez gnetenja.

In ker zelo rada eksperimentiram v kuhinji, vedno odkrijem kaj novega. Sestavine osnovnega Terezinega recepta sem prilagodila. Dodala sem naribano bučko (za dodatno sočnost), mandlje in presne rastlinske beljakovine, da bo kruh še bolj beljakovinski in nasiten (primeren tudi za večerjo)! Prava fantazija okusov. Za pripravo tega kruha potrebujete spodnje sestavine, peki papir, pekač za kruh in ščepec ljubezni, da bo kruh res izvrstnega okusa! 😉

Sestavine:

Priprava:

  1. Pekač premažemo z olivnim oljem ali ga obložimo s peki papirjem in vanj naribamo bučko. Razporedimo po dnu pekača. Na sliki olivno olje in naribana zelena bučka.
  2. V pekač dodamo semena: bučnice, lanena in sončnična semena, olupljene mandlje in nerafinirano sol.
  3. Nato dodamo še ovsene kosmiče, chia semena, Sunwarrior presne beljakovine iz konoplje in graha (okus natural) in indijski trpotec.
  4. Lahko uporabite tudi grahove ali konopljine samostojne beljakovine in jih sami zmešate.
  5. Dobro premešamo. Dodamo vodo in oljčno olje ter maso pustimo počivati pokrito vsaj 2 uri ali čez noč, da se sestavine dobro napijejo in da vlaknine chia semen ter indijskega trpotca dobro povežejo maso. Luščine indijskega trpotca ali psiliuma namreč vsebujejo netopne vlaknine, ki v kontaktu z vodo nabreknejo in ustvarijo snov, podobno želatini. Indijski trpotec se uporablja za zgoščevanje jedi, sladkih in slanih, lahko ga dodajamo v pudinge, v kreme, presne sire, juhe, torte.
  6. Nato postavimo v pečico in pečemo na 180 stopinj približno 25-30 minut. Po 25 minutah še vroč kruh vzamemo iz pečice in ga prevrnemo na peki papir.
  7. Ponovno ga postavimo v pečico (tokrat narobe obrnjenega) in pečemo še 25 minut.
  8. Ugasnemo pečico in kruh pustimo počivati kar v topli pečici dokler se ne ohladi.
  9. Postrežemo z najljubšim namazom, na primer s humus ali avokadovim namazom. Recept za ta namaz najdete tukaj.https://www.super-hrana.si/recepti/avokadov-namaz

Pripravila: Maja Jeereb, slike: www.mojezdravje.net in www.eatori.com

Izdelki, ki so uporabljeni v receptu

Deli naprej...
SLEDITE NAM NA
MOŽNOSTI PLAČILA
MNENJA STRANK
E - NOVICE