Ovseni kosmiči s kokosom

Jesenske buče niso samo za v pečico in bučno pito! Tukaj je recept za okusen zajtrk na osnovi ovsenih kosmičev, kokosa in oranžne buče. 

Ovseni kosmiči za zajtrk niso priljubljeni brez razloga. Poleg vseh zdravstvenih koristi so tudi enostavni za pripravo, cenovno ugodni in kot nalašč za to, da jih vzamete s seboj in pojeste v službi. Če ovsene kosmiče pripravite po “nočnem postopku”, kjer se namakajo čez noč, z njimi praktično ni dela. Zvečer zmešate vse sestavine v skledi ali posodici “to go”, zjutraj pa jih le še premešate in pojeste ali vzamete s seboj. 

Katere so prednosti ovsenih kosmičev za zajtrk?

  • Veliko vlaknin – nasitijo nas vse do kosila, poskrbijo za počasno sproščanje sladkorjev v kri in izboljšajo prebavo
  • Znižajo slabi holesterol
  • Vir B vitaminov, železa in magnezija
  • Pomagajo pri nadziranju sladkorja v krvi
  • Prispevajo k izgubi odvečne telesne teže – če ste pretežki, so ovseni kosmiči (kuhani na vodi ali rastlinskem mleku) idealna izbira

RECEPT: Ovseni kosmiči s kokosom in jesensko bučo

Velika prednost ovsenih kosmičev je tudi, da jih lahko jeste vsak dan – a vedno drugačne. Možnosti so neomejene in čudovito odvisne od sezone, letnih časov in vašega osebnega okusa. Ker je zima, vam tokrat razkrivamo božanski ovseni zajtrk z oranžnimi bučami. Ni treba posebej poudarjati, da je ta zajtrk poleg vseh hranil, ki jih prispevajo ovseni kosmiči, tudi poln beta karotena iz buč. 

SESTAVINE

  • ⅓ skodelice ovsenih kosmičev
  • 1 jušna žlica chia semen
  • 1 čajna žlička začimb za bučno pito (muškatni orešček, cimet, ingver)
  • 2 jušni žlici kokosovih kosmičev
  • 1 čajna žlička vanilije v prahu
  • 1 čajna žlička agavinega sirupa
  • ½ skodelice kokosovega mleka
  • ¼ skodelice pireja iz oranžne buče (kuhana in pretlačena)

Dodatki po želji

  • granola
  • mandljevo mleko
  • kokosov sladkor
  • sveže ali suho sadje

PRIPRAVA:

Združite in dobro premešajte vse sestavine. Zmešate jih lahko na primer v kozarcu s pokrovom, odsluženem kozarcu za arašidovo maslo ali v Tupperware posodici. Dobro premešajte

Zaprite posodico in jo postavite v hladilnik čez noč, medtem ko si sami privoščite zasluženi počitek. Čeprav ovsene kosmič običajno pustimo stati čez noč, v resnici potrebujejo samo 20-30 minut (za vsak slučaj, če si jih zaželite že prej). 

Zjutraj vse skupaj še enkrat premešajte in dodajte dodatke po želji. Privoščite si jih kar tako, ali pa jih rahlo pogrejte. Odlično se bodo ohranili tudi, če jih odnesete s seboj in si jih privoščite na delovnem mestu, na vlaku, v telovadnici, na fakulteti ali v naravi. 

Vir recepta in slike: https://sunwarrior.com/healthhub/pumpkin-coconut-overnight-oats

Prevod članka: Eva Žontar, dipl. biologinja in svetovalka za zdravo rastlinsko prehrano

Deli naprej...
SLEDITE NAM NA
MOŽNOSTI PLAČILA
MNENJA STRANK
E - NOVICE