Naročite se na naše novice in prejmite kupon za

Bodite prvi, ki boste izvedeli za ekskluzivne akcijske popuste.

Proteinski »čoko-lešnikov« veganski sladoled

Ste vedeli, da vsako leto tretjo nedeljo v juliju praznujemo svetovni dan sladoleda?

Sladoled je najstarejša in danes najbolj priljubljena sladica na svetu. Poznali naj bi ga že pred našim štetjem. Prvič naj bi se pojavil že pred več kot tri tisoč leti na Kitajskem, ko so sladoled delali iz sadja, medu in vina. Zahvala, da ga poznamo v Evropi, gre Marco Polu, ki je recept za sladoled prinesel iz Daljnega vzhoda. Recept se je hitro razširil po celini in našel pot tudi čez ocean v ZDA, kjer danes pojedo največ sladoleda. Kljub neštetim možnostim izbire okusov, sta vanilja in čokolada po vsem svetu še vedno najbolj priljubljena okusa.

Danes sem svoj najljubši čokoladni sladoled izboljšala še z okusom lešnikov, kokosovega mleka in rastlinskih beljakovin. Sladoled je brez mlečnih izdelkov. Za osnovo sem uporabila kar indijske oreščke, saj so najbolj nevtralni po okusu ter dodala pražene lešnike, da sem dobila okus sladoleda po starem dobrem čokolešniku, v bistvu meni najljubši zdravi različici “čoko-lešnika”. Ideja za sladoled je izhajala iz tega čokolešnika in moje najljubše zimske sladice veganske “nutelle”. Za pripravo tega sladoleda boste potrebovali približno 4 ure. Od tega dobre 3 ure zamrzovanja, vse ostalo gre kar hitro. Ker pri pripravi jedi sestavin nikoli ne tehtam, si pomagam z mericami v obliki skodelic.

Za lažjo predstavo: 1 skodelica ustreza 2,5 dl oziroma 250 ml. S spodnjimi sestavinami sem dobila 1 večjo banjico sladoleda (približno 2 litra).

Sestavine:

  • 2 skodelici lešnikov (ter nekaj dodatnih za okras)
  • 2 skodelici indijskih oreščkov
  • 2 skodelici vode ali redkega kokosovega napitka
  • 1 pločevinka polnomastnega kokosovega mleka (400 ml)
  • 4 zvrhane čajne žličke 100% kakava v prahu
  • 1 skodelica sladila ali več po želji (kokosov sladkor ali javorjev sirup ali datljeva pasta)
  • 2 merici rastlinskih beljakovin Sunwarrior Classic Plus, okus čokolada
  • ščep nerafinirane soli in čajna žlička burbonske vanilije v prahu
  • ½ skodelice čokoladnih kapljic ali temne čokolade s 85% kakavovim deležem

Namig: če želite za sladilo uporabiti datljevo pasto, to naredimo tako, da 5 velikih datljev (sorte medjoul) izkoščičimo in namočimo v toplo vodo za 15-20 minut. Nato jih skupaj z vodo zmiksamo v mikserju do gladke mase. To maso potem uporabimo kot sladilo.

Navodila za pripravo:

  • Indijske oreščke za nekaj ur (3-4h) namočimo v vodi (postavite jih v hladilnik).
  • Lešnike pečemo v pečici približno 15-20 minut na 200 stopinj. Nato jih s krpo povaljamo in jih oluščimo.
  • Ko so lešniki ohlajeni, jih na fino zmiksamo v širokem mikserju ali blenderju.
  • Lešnikom v mikser dodamo vse sestavine v prahu (kakav, proteine, vanilijo, ščep soli in kokosov sladkor, če ga bomo uporabili za sladilo). Če uporabljamo datljevo pasto ali javorjev sirup, to dodamo proti koncu. Čokoladne kapljice pustimo za na konec.
  • Vse sestavine zmešajte v blenderju ali močnejšem mikserju do gladke mase, nato dodamo še vse ostale sestavine: namočene indijske oreščke (brez vode), kokosovo mleko in vodo. Miksamo dokler ne dobimo gladke kreme kot jo vidite na sliki.
  • Nato preložimo kremo v posodo za pečenje ali drugo posodo za zamrzovanje sladoleda.
  • Zamrznite v zamrzovalniku za približno 3 ure, dokler sladoled ne postane trd.
  • Vzemite sladoled iz zamrzovalnika in ga razrežite na več kosov, nato ga ponovno dajte v blender ali misker. Poskrbite, da bodo kosi dovolj majhni, da se ne bodo zatikali med noži mešalnika.
  • Zmiksajte dokler ne dobite kremaste teksture. Vmes nekajkrat vstavite mikser, ga odprite in premešajte, da se vse sestavine lepo povežejo.
  • Ponovno preložite maso v posodo za zamrzovanje sladoleda in postavite v zamrzovalnik za pol ure. Dodajte nekaj celih ali grobo narezanih lešnikov za okras.
  • Če boste sladoled pustili v zamrzovalniku predolgo časa, ga bo verjetno težje dobiti ven, zato ga v tem primeru pustite nekaj časa na sobni temperaturi, da postane kremast in lahko naredite kepice.
  • Ta sladoled v zamrzovalniku ne postane leden. Po nekaj dneh je trd, ampak še vedno kremast in mehak.

Uživajte in povabite še svoje prijatelje! 🙂

Deli naprej...
SLEDITE NAM NA
MOŽNOSTI PLAČILA
MNENJA STRANK
E - NOVICE