Recept za presni bananin kruh

Kdo ne mara bananinega kruha? Bananin kruh je ena izmed izredno slastnih razvad, ki pa žal velikokrat vsebuje veliko procesiranih in rafiniranih sladkorjev, maslo, konzervanse in moko. Čeprav so banane sadje, s katerimi je odlično začeti jutro, pa kos bananinega kruha v vaši najljubši kavarni (če ravno ne spada med zdrave ponudnike) ni najboljša izbira za zajtrk. Po njem se boste namreč počutili zaspani in težki. Tako se boste počutili še kako uro ali dve po zaužitem obroku, saj mora vaše telo delati dvojno, da to sploh prebavi. 

Rešitev je, da tako narejen kruh zamenjamo z bolj zdravo in hranljivo alternativo. Ta presna veganska verzija bananinega kruha vas bo napolnila z energijo in nasitila. Ta recept za bananin kruh je:

  • brez glutena
  • brez žit
  • brez mleka in mlečnih izdelkov
  • sto odstotno veganski
  • slasten in zdrav
  • polnovreden
  • presen 
  • vsebuje samo naravno prisotne sladkorje
  • vsebuje samo polnovredna živila

Čas priprave: manj kot deset minut. Čas dehidriranja in sušenja pa je malce daljši – 6 ur za peko ali 10 ur za dehidriranje. 

Zanj potrebujemo obilico sadja in zelenjave, oreščke, datlje in laneno moko (ki jo pripravite tako, da lanena semena zmeljete v moko). Lanena moka je bogata z vlakninami in vsebuje malo ogljikovih hidratov. Lan vsebuje veliko topnih in netopnih vlaknin, ki pomagajo zmanjšati potrebo po sladkem, pripomorejo pri izgubi maščobe in nas ohranjajo site dlje časa. Lanena semena so poleg tega bogata z omega-3 maščobnimi kislinami, ki so ključne pri zdravem načinu prehranjevanja. Uporabljeni so še brazilski oreščki in orehi, oboji polni zdravih sestavin. Tako orehi kot brazilski oreščki izbojšujejo delovanje možganov in pomagajo pri izboljšanju kognitivnih lastnosti. 

Kruh lahko naredimo v dehidratorju. Če dehidratorja nimate, lahko namesto tega uporabimo tudi navadno pečico, v kateri pustimo kruh pri nizki temperaturi (46 stopinj) približno šest ur. Bananin kruh lahko uživamo kadarkoli v dnevu od jutra do večera. Paziti je potrebno le, da ne pojemo celotne mase iz sklede že preden damo kruh sploh v pečico. 🙂

Sestavine:

  • 5 olupljenih banan
  • 1 skodelica zmletih lanenih semen
  • 1 skodelica sesekljanih jabolk
  • 1 skodelica sesekljanih bučk
  • ¼ skodelice filtrirane vode ali kokosove vode ali lanenega mleka
  • ½ skodelice sesekljanih orehov
  • ½ skodelice sesekljanih brazilskih oreščkov
  • 1/3 skodelice rozin
  • 1/3 skodelice datljev
  • 1 jušna žlica vanilije

Navodila za pripravo:

  1. Predhodno segrejte pečico na najnižjo temperaturo (če ne uporabljate dehidratorja)
  2. Zmešajte vse sestavine v mešalniku, dokler ne dobite gladke mase
  3. Položite peki papir v model za kruh in vanj zlijte maso
  4. Pecite v dehidratorju na  46 stopinjah 10 ur ali sušite v pečici na najnižji temperaturi približno 6 ur
  5. Vzemite iz pečice ali dehidratorja in počakajte, da se kruh ohladi
  6. Razrežite in postrezite ter uživajte!

Kruh lahko namažemo z maslom iz oreščkov (npr. arašidovim ali mandljevim) ali domačo marmelado, da naredimo vse še bolj okusno. Lahko pa uporabimo pretlačene banane 🙂 Za vse ljubitelje čokoladnih namazov pa priporočamo čokoladno-češnikov namaz, ki vsebuje samo 3 sestavine in je vrhunskega okusa in popolnoma veganski.

Še eno odlično idejo za pripravo odličnega bananinega kruha iz manj kot 5 sestavin lahko najdete v knjigi Simpl Sladice, avtorice Eve Žontar.

Prevod: Lucija Koren, univ. dipl. inž. živilstva in prehrane, www.mojezdravje.net

Vir recepta: https://sunwarrior.com/healthhub/raw-banana-bread

Naslovna slika: www.evkaliptus.si

Deli naprej...
SLEDITE NAM NA
MOŽNOSTI PLAČILA
MNENJA STRANK
E - NOVICE