Recept za vegansko pico z domačo mozzarello

Pica je ena tistih klasičnih jedi, ki je okusna že sama po sebi. Še bolj  okusno in zdravo lahko naredimo, če klasično testo pripravimo s polnozrnato moko, izpustimo šunko in namesto klasičnega sira pripravimo domačega iz indijskih oreščkov. Še niste poskusili? Ne bo vam žal! 

Spodnji recept je primeren za dve srednje veliki margarita pici. Po želji ju lahko nadevate še z več zelenjave.

POLNOZRNATO TESTO ZA PICO

Sestavine:

  • 1 vrečka aktivnega suhega kvasa
  • 1 skodelica tople vode
  • 2,5 skodelice polnozrnate pšenične ali pirine moke 
  • 1 jušna žlica olivnega olja
  • 1 čajna žlička nerafinirane soli
  • 1 čajna žlička nerafiniranega trsnega ali kokosovega sladkorja

Priprava testa:

Zmešajte suhi kvas s toplo vodo in pustite stati 10 minut, da se aktivira. 

V veliki skledi zmešajte moko, sol in sladkor. Prilijte olivno olje in kvasno mešanico ter najprej grobo zmešajte z žlico, nato pa uporabite roke in zamesite testo. Vodo dolivajte postopoma. Oblikujte ga v enotno kepo testa. Kepo testa postavite v rahlo naoljeno skledo, ki jo prekrijete z brisačko in pustite stati na toplem približno eno uro, da se volumen testa podvoji.

V vmesnem času pripravite domačo vegansko mozzarelo po spodnjem receptu.

Ko testo vzhaja, ga ponovno pregnetite z rokami in nato razdelite na dva dela, ker je ta recept primeren za dve pici. Vsako polovico oblikujte v okroglo obliko poljubne debeline ter zadebelite robove. 

VEGANSKA MOZZARELLA

Sestavine:

  • 1 + ¼ skodelice vode
  • ½ skodelice presnih indijskih oreščkov, ki jih namočite za vsaj 3 ure
  • ¼ skodelice tapiokine moke
  • 2 čajni žlički jedilnega kvasa v kosmičih
  • 2 čajni žlički limoninega soka
  • ½ čajne žličke česna v prahu ali 1/2 stroka svežega česna
  • ¾ čajne žličke himalajske soli
  • 1 jušna žlica olivnega olja

Priprava mozzarelle:

V blenderju do gladkega zmešajte vse sestavine, da dobite gladko tekočo mešanico. Vlijte jo v srednje veliko kozico in segrevajte na zmernem ognju. Vmes ves čas mešajte, dokler se ne začne mešanica zgoščevati in dobivati teksturo stopljenega sirčka. Na tej točki jo odstranite z ognja in postavite na stran. Mozzarella se bo hitreje strdila, če jo boste postavili za 1 uro v zamrzovalnik. Nato jo narežite na poljubne koščke.

VIDEO RECEPT ZA VEGANSKO MOZZARELLO:

NADEV ZA PICO

Sestavine:

  • 1/2 skodelice paradižnikove omake
  • 2 paradižnika, narezana na kolobarje
  • ½ skodelice sveže nasekljane bazilike
  • poljubna sveža zelenjava (rukola, bučke, artičoke, šparglji, paprika, olive …)

Priprava:

Vsako pico premažite s paradižnikovo omako, prekrijte z rezinami paradižnika, potresite z baziliko in na vrh dodajte že pripravljeno domačo mozzarelo (če je bolj tekoča, jo lahko prelijete, sicer pa jo v kupčkih nadevajte z žlico).

Pecite 12-15 minut v pečici, ki ste jo prej segreli na 180°C. 

Dober tek!

Besedilo: Eva Žontar, svetovalka za rastlinsko prehrano in uni. dipl. biologinja

Slike: www.sunwarrior.com, http://thetastyk.com/2016/07/13/cashew-dill-moxarella/; https://houseofyumm.com/whole-wheat-pizza-dough/;

https://www.youtube.com/watch?v=zz3GIQQncvg; 

Deli naprej...
SLEDITE NAM NA
MOŽNOSTI PLAČILA
MNENJA STRANK
E - NOVICE