-
Email: info@super-hrana.si
-
Pokličite nas: 069 69 72 36
Domače čokoladno-lešnikove praline
Od vseh kupljenih pralin so mi tiste, posamično zavite v zlat papir, ravno prav kremaste in hrustljave, s kombinacijo lešnikov in čokolade najljubše. Že veš, o katerih govorim?
To so seveda vsem dobro znane čokoladne praline, ki smo jih doma, v času mojega odraščanja, smatrali kot čisto zlato in so bile res rezervirane samo za obiske.
Danes sem, nekoliko nostalgična, poustvarila ta okus s samimi polnovrednimi sestavinami. Večina doma narejenih kroglic bazira na obilici datljev, kar pa zame zaradi nosečniške sladkorne, ne pride poštev. Te čokoladno-lešnikove praline so zato praktično brez sladkorja, vsebujejo pa kompleksne ogljikove hidrate, zdrave maščobe in beljakovine.
Sestavine (za približno 10 kroglic):
- 60 g lešnikov za v zmes, plus 10 dodatnih, ki jih vstaviš v kroglice
- 30 g ovsenih kosmičev
- 1 zvrhana žlica javorjevega sirupa
- 2 žlici arašidovega/mandljevega/lešnikovega masla ali Mimy mandljeve osnove
- 1 zvrhana jušna žlica beljakovin Sunwarrior Blend, okus mocha
- 1 zvrhana jušna žlica rastlinskega napitka ali Mimy mandljeve osnove
Za preliv:
- približno 50 g temne veganske čokolade
- 1 žlička kokosovega olja
Postopek:
- Lešnike približno 10 minut suho pražiš v ponvi, da zadišijo. 10 jih odvzameš, ostale pulzno zblendaš skupaj s preostalimi sestavinami. Med blendanjem večkrat z žlico maso potisneš iz robov proti rezilu.
- Nato z rokami oblikuješ kroglice: v vsako vstaviš lešnik in jih za par minut postaviš na hladno.
- Vmes pripraviš obliv, tako da čokolado s kokosovo maščobo stopiš nad paro in v tej kopeli nato povaljaš kroglice.
- Zopet v hladilnik, da se obliv strdi, nato pa z najljubšim toplim napitkom uživat v zdravem sladkanju.
Še zanimivost za tiste, ki vas zanimajo številke: originalna zlata kroglica in ta moja vsebujeta enako kalorij, ima pa moja 4-krat več beljakovin in kar 5-krat manj sladkorja.
Pripravila: Saša Zor, https://www.instagram.com/foodiva_sasha/