Proteinska granola vanilija & čokolada

Recept za hrustljavo polnovredno proteinsko granolo v dveh okusih brez glutena.

Običajno granolo pripravljamo iz ovsenih kosmičev. Tokrat pa smo te izpustili in namesto njih uporabili ajdo. Ajda ima uravnoteženo aminokislinsko sestavo beljakovin, njene beljakovine pa skupaj s počasi prebavljivim škrobom prispevajo k nižanju holesterola v krvi. Ajdova zrna so tudi bogat vir vitaminov skupine B, cinka, baka, magnezija in selena.

Beljakovine v tej granoli nasitijo za dolgo časa in z njimi brez posebnega truda pokrijete dnevne potrebe po beljakovinah. To pride še posebej prav med tednom, kadar nimate veliko časa za uravnotežen zdrav zajtrk ali na aktivnih izletih in potovanjih, ker nimaš vedno na voljo stročnic in zadostnih količin hrane. Ta proteinska granola je tudi odlična za vse z aktivnim načinom življenja, ker so takrat potrebe po beljakovinah še dodatno povečane.


Sestavine (za 2 pladnja granole):

  • 3 skodelice namočene ajdove kaše
  • 2 skodelici datljeve paste 
  • 2 skodelici kokosovih kosmičev
  • 4 jušne žlice Sunwarrior blend proteinov (okus vanilija za vanilijevo granolo / okus čokolada za čokoladno granolo)
  • ščep soli, po okusu

Dodatki po želji:

Priprava:

Ajdovo kašo namakamo čez noč in jo temeljito speremo pod tekočo vodo, da odstranimo sluz. Za še večjo hranljivost jo lahko pustimo kaliti kakšen dan.

Datljevo pasto pripravimo tako, da datlje brez koščic namočimo v vodi za 1-2 uri, nato jih operemo in dodamo svežo vodo. Datlje skupaj z vodo v razmerju 1:1 zmiksamo v multipraktiku, da dobimo gladko maso, dodamo le malce soli. Datljeva pasta bo lepo povezala ajdo in druge dodatke tej granoli, da bo držala skupaj vse sestavine in ji dodala sladkobo.

Namočeno in odcejeno ajdovo kašo prestavimo v večjo skledo in jo s kuhalnico zmešamo skupaj z datljevo pasto, kokosovimi kosmiči in ščepcem soli. Premešamo, da so vse sestavine povezane, a še vedno ne gladko zmlete.

Za čokoladno granolo: v zgornjo maso na hitro vmešamo še Sunwarrior blend proteine z okusom čokolade (ne vsebujejo nobenih čudnih sestavin, samo naravni kakav in stevijo za sladilo). Za bolj intenziven čokoladni okus, dodajte 100% kakav ali Tiger’s mešanico kakava in datljev, ki to granolo spremeni v posebno dober čokoladni okus!

Za vanilijevo granolo: v zgornjo maso namesto čokoladnih proteinov in kakava vmešamo Sunwarrior blend proteine z okusom vanilije. Če želite nevtralen okus in boste dodali raje kakšno sveže ali suho sadje, pa izberite nevtralen okus beljakovin.

Maso razmažemo na 2 pladnja dehidratorja ali pladnja za peko. Prej ju obložimo z nelepljivo podlogo, maso pa razmažemo približno ½ – 1 cm na tanko. V dehidratorju sušimo na 56°C prvih nekaj ur, kasneje pa temperaturo znižamo na 46°C. Sušimo do suhega.

Možnost s pečico: pečemo na najnižji temperaturi s prižganim ventilatorjem. Trajalo bo nekaj ur, v tem času stanje večkrat preverimo in čakamo, dokler ni granola suha.

Suho granolo razlomimo na koščke in jo hranimo v suhem kozarcu ali zaprti posodi. Če je dobro zaprta in na suhem, nas bo počakala vsaj nekaj tednov.

Granolo postrežemo s kokosovim jogurtom, rastlinskim mlekom, po želji dodamo sezonsko sadje.

Recept pripravila: Eva Žontar, oktober 2016

vir: https://www.mojezdravje.net/recept-granola-z-rastlinskimi-proteini-kaj-vegan-je-na-avtocesti/, slike: Eva Žontar ter https://nirvanacakery.com/raspberry-coconut-buckwheat-granola/

Deli naprej...
SLEDITE NAM NA
MOŽNOSTI PLAČILA
MNENJA STRANK
E - NOVICE