Naročite se na naše novice in prejmite kupon za

Bodite prvi, ki boste izvedeli za ekskluzivne akcijske popuste.

Recept za proteinske palačinke z raffaello kremo + triki za pripravo

Kaj je boljše od sladkanja z vročimi, mehkimi palačinkami ob nedeljah? Najljubša sladica nas odraslih in otrok.

Če ste naveličani vašega običajnega zajtrka ovsene kaše ali žitaric, vas lahko beljakovinske palačinke prijetno razveselijo in postanejo vaš novi najljubši zajtrk! Lahko pa jih imate tudi za večerjo.

Da ne bodo palačinke zgolj sladica, ampak tudi zdrav zajtrk (ali večerja), bolj nasitne in bogate s kvalitetnimi maščobami in beljakovinami, sem pripravila recept brez rafinirane bele moke, masla, jajc in mleka.

Kaj sploh so beljakovinske oziroma proteinske palačinke?

V zadnjih letih so beljakovinske palačinke prevzele socialna omrežja. Če še niste slišali zanje: beljakovinske palačinke so v bistvu bolj zdrava različica palačink, kjer namesto klasičnih mok (ki vsebujejo več kalorij in OH) uporabimo moko z višjim beljakovinskim deležem (npr. kokosova ali mandljeva) ali beljakovine v prahu oziroma kombinacijo obojih. Tudi če klasično (pšenično ali pirino moko izpustimo), lahko še vedno naredimo puhaste palačinke. Nekateri vegetarijanci uporabljajo pri beljakovinskih palačinkah jajca s kombinacijo mandljeve ali kokosove moke (ki ima visoko vsebnost beljakovin). Nekateri jih naredijo zgolj iz dveh sestavin: jajc in banane.

Beljakovinske palačinke so bolj bogate z zdravimi beljakovinami kot klasične palačinke in hkrati tudi bolj zdrave. Ampak jasno je, da jajc pravzaprav ne potrebujemo, da bi naredili beljakovinske palačinke. Če želite, jih seveda lahko uporabite, poskusite pa tudi kdaj brez. Navdušeni boste, kako dobre so! 🙂

Zakaj ne potrebujete jajc, da bi jih spekli dobre proteinske palačinke?

Proteinske palačinke so, kot si lahko predstavljate, zelo priljubljene med bodybuilderji in fitneserji in ostalimi rekreativnimi športniki, od koder izvira prepričanje, da so jajca najboljši vir beljakovin. Večina ljudi misli, da so jajca edino vezivo pri peki ter najboljši vir beljakovin. Kot pri vseh ostalih receptih za pečene sladice, kjer uporabljate veganski nadomestek, pri palačinkah ni nič drugače. Glede na vse čudovite alternative, ki so na voljo, lahko jajca z lahkoto nadomestite. Na izbiro imate veliko različnih možnosti.

Kaj pa lahko uporabimo namesto klasične moke?

Namesto klasičnih vrst mok (kot so pšenična, pirina, brezglutenske mešanice) lahko uporabite različne vrste rastlinskih beljakovin v prahu. To ne bo samo povečalo vsebnosti beljakovin, ampak vas bodo takšne palačinke tudi bolj nasitile. Nekatere vrste beljakovin, še posebej kombinacija konopljinih in grahovih beljakovin imajo prijeten oreškast okus in so bolj goste. Mešanica Classic Plus (iz amaranta, kvinoje, riža, graha in chie) pa naredi palačinke bolj viskozne, saj ima prijetno svilnato teksturo. Lahko pa uporabite samo eno vrsto. Odlično se obnesejo riževe, grahove ali kombinacija Warrior Blend, ki ima že dodan cel zmleti kokos in goji jagode. Če želite okus vanilije, izberite takšne z okusom vanilije. To je odličen način za zamenjavo pšenične moke (ki vsebuje gluten), da dobite bolj debele palačinke.

5 najboljših nadomestkov jajc v palačinkah

  1. bananin pire
  2. bučni pire
  3. jabolčna kaša
  4. chia semena
  5. lanena semena

Osnova namesto moke:

Veziva namesto jajc:

  • chia moka (enake količine moke kot je v klasičnem receptu bo nadomestila jajce v receptu)
  • Indijski trpotec v prahu (Psyllium)- 1 žlica + 1 žlica vode = 1 jajce
  • chia semena +3 žlice vode = 1 jajce
  • pire banane (1/4) = 1 jajce
  • jabolčna kaša – 2 žlici = 1 jajce
  • rastlinski jogurt (npr. kokosov): 2 žlici = 1 jajce
  • pire muškatne buče: 2 žlici = 1 jajce
  • maslo iz oreščkov: 2 žlici = 1 jajce
  • pire korenja ali suhih sliv (1/4 skodelice = 1 jajce)
  • pire datljev ali rozin (1/4 skodelice = 1 jajce)
  • zmiksan svileni tofu (1/4 skodelice = 1 jajce)

Tekočina:

  • voda ali mineralna voda ali kombinacija
  • rastlinsko mleko (ovseno, mandljevo, laneno, sojino, kokosovo, … izberite svojega najljubšega!)
  • kokosov kefir (za zamenjavo pinjenca, ki naredi palačinke bolj rahle)
  • rastlinski jogurt, ki naredi palačinke posebej debele (+ malo rastlinskega mleka)


Dodatki po želji:

  • suho jagodičevje (borovnice so super)
  • sesekljani koščki jabolk
  • začimbe kot so cimet, ingver, kardamom
  • ekstrakt vanilije (za boljšo aromo)
  • sladilo, kot je npr. stevija ali druga sladila, če ne uporabljate banane ali drugega sladkega sadja
  • veganska temna čokolada s 85% kakavovim deležem
  • kokosov čips (nesladkan)
  • 100% kakav ali rožič v prahu  (za čokoladne palačinke)

Kot vidite, obstaja veliko načinov za pripravo beljakovinskih palačink.

Spodaj je en primer recepta za začetek:

RECEPT ZA PROTEINSKE PALAČINKE Z RAFFAELLO KREMO (veganske in brez glutena)

  • 1/3 skodelice kokosove moke (ali 1/3 skodelice rastlinskih beljakovin)
  • 1/3 skodelice lanenih semen (ali mandljeva moka)
  • 1/3 skodelice rastlinskega mleka (npr. laneno, mandljevo)
  • 1/4 čajne žličke sode bikarbone
  • 1/3 skodelice vode ali kokosovega jogurta/kefirja za bolj kremasto teksturo
  • 1/2 bananinega pireja ali 1/4 skodelice jabolčne kaše (= 2 jajca)
  • 1 čajna žlička ekstrakta vanilije ali 1/2 žličke burbonske vanilije v prahu
  • začimbe po izbiri: cimet, ingver, kardamom
  • kanček sladila po želji kot npr. stevija ali eritritol (sladilo lahko tudi izpustite)

Priprava:

  1. V večji skledi zmešajte kokosovo moko ali beljakovine v prahu, mlet lan in sodo bikarbono. Mešajte in dodajte začimbe po želji kot npr. cimet.
  2. Dodajte rastlinsko mleko, kokosov jogurt ali kokosov kefir, lahko uporabite tudi vodo.
  3. Dobro premešajte, dokler ne dobite gladke mase. Lahko uporabite tudi mešalnik.
  4. Na ponvi stopimo 1 čajno žličko kokosovega olja.
  5. Spečemo palačinke (malce manjše in debelejše kot klasične). NA vsaki strani pečemo približno 1-2 minuti na srednje močnem ognju.
  6. Previdno obrnemo še na drugo stran. Palačinke so pečene, ko dobimo zlato rjavo barvo na obeh straneh.

Napolnimo s poljubno kremo: predlagam raffaello kremo, ki jo naredimo po receptu za raffaello kroglice. Namesto celih lešnikov palačinke posujemo z mletimi lešniki, kokosovim čipsom in zrnci granatnega jabolka za lepši kontrast. PS: kokosovega čipsa še ni v spletni trgovini, lahko pa ga kupite v naši trgovini Superhrana na Zaloški 167 v Ljubljani ali v Drobtinki v Žalcu ali nas kontaktirate na telefon / mail. 🙂

Napisala: Maja Jeereb

Vir slik: palačinke: avtorske; nadomestki jajc: https://blogs.sas.com/content/efs/2016/07/27/incredible-edible-egg-substitutes/

Deli naprej...
SLEDITE NAM NA
MOŽNOSTI PLAČILA
MNENJA STRANK
E - NOVICE