Ta veganska pita je zadnje čase moje najljubše kosilo, malica ali večerja. Jedla bi jo lahko kadarkoli v dnevu. Tako dobra, sočna, a hkrati brezgrešna, da si jo lahko privoščite tudi v času hujšanja. Ker vsebuje tofu, ki je odličen vir beljakovin in hkrati veliko zelenjave, jo zlahka vključite v vaš dietni jedilnik.
Recept za vegansko tofujevo-čičerikino pito s šparglji in porom
Pita je preprosta za pripravo, spečena pa v slabi uri.
Za 1 pito (pekač premera 28 cm) potrebujemo naslednje sestavine:
V skledo dodamo pirino moko in sol, nato na moko s prsti nadrobimo prej zmehčano margarino.
S čistimi rokami med prsti drobimo moko in margarino tako, da dobimo zrnasto teksturo (čisto mini grudice). Moko in margarino na rahlo manemo med rokami, da se ta v celoti prime moke in dobimo pripravljeno zmes primerno za pripravo testa.
Nato dolijemo pol kozarca tople vode, najprej manj (da ne bo preveč) in z rokami zamesimo v hlebček. Dovolj je nekaj minut, da dobimo ravno pravšnji hlebček za testo.
Hlebček ovijemo v prozorno folijo za živila in ga postavimo v hladilnik za eno uro.
Sestavine za nadev:
1 zavojček eko tofuja brez dodatkov (200 – 240 g), kakršnega dobite v trgovini, če bo večja količina bo mase malenkost več
1/2 skodelice ali 3 zvrhane jušne žlice kvasnih kosmičev (drobnih), ti dajo tak siru podoben okus
1 jušna žlica olivnega olja
1 jušna žlica limoninega soka
1/2 čajne žličke česna v prahu
ščepec soli in popra
1/2 čajne žličke pecilnega praška iz vinskega kamna
3 jušne žliče čičerikine moke
3 jušne žlice sojine smetane
1 dl tople vode
Priprava nadeva:
Vse sestavine damo v blender (mikser) in dobro zmiksamo v kremasto zmes.
Zelenjava:
na kolutke narežemo por in ga na hitro pokuhamo (3 minute)
na hitro (3 minute) pokhamo cele šparglje in jih narežemo. Nekaj pustimo celih.
po želji lahko dodamo baziliko in češnjev paradižnik
Priprava pite:
Segrejemo pečico na 180 stopinj.
Pekač za pito premažemo z maščobo nato nanj dodamo testo, ki ga s prsti pritiskamo na dno pekača dokler ni zapolnjen cel pekač do vrha robov
Testo prešpikamo z vilicami, da dobi luknjice
Testo damo v pečico in ga pečemo približno 10-15 minut, da dobi zlato rjavo barvo
Ko je testo na pol pečeno, ga postavimo ven iz pečice in na še toplo testo vlijemo tofujevo kremo
Na kremo pa porazdelimo kuhan por in narezane šparglje
Okrasimo s celimi šparglji in po želji češnjevimi paradižniki in baziliko.
Pito postavimo v pekač in pečemo približno 30 minut na 180 stopinj oziroma dokler ni zlato rumeno zapečena.
Po želji lahko povrh potresemo s pinjolami ali domačimi zelišči z vrta.
Dober tek!
Pripravila: Maja Jeereb
Vir slik: https://yupitsvegan.com/vegan-quiche-tofu-chickpea/
“Izdelki Sunnwarrior (presni proteini Warrior blend) so obvezen del mojega jedilnika in odličen dodatek k prehrani za vsakega, neprecenljiv pa za vrhunskega športnika, ki po napornem treningu potrebuje kvalitetno regeneracijo!"
Primož Jeralič
Vrhunski ročni kolesar
“Superhrana" je moja najljubša trgovina z zdravo prehrano. S trgovino in lastnico Majo sodelujem že od njihovega odprtja, tam nakupujem Sunwarrior beljakovine in kakšne malenkosti, kot so omega 3 in podobno."
Mojca Cepuš
Certificirana nutricionistka, Befit
“Sunwarrior beljakovine se odlično podajo mojemu načinu življenja. Pomagajo mi pri aktivnem in dinamičnem vsakdanjiku, ker so hitro in dobro prebavljive, ohranjajo energijo ter predvsem sitost. Sunwarrior beljakovine priporočam vsem, ki želijo le najboljše zase in svoje telo.”