Zelenjavna cvetačna pica z rdečo peso za hujšanje

Pica za hujšanje? 

Tudi to je možno. Če jo pripravimo iz sestavin, ki ne vsebujejo veliko ogljikovih hidratov, ampak pretežno zelenjavo, beljakovine in nekaj maščob. Mojca Cepuš iz Befit jo je potrdila iz prehranskega vidika, da je pica pripravljena iz spodnjih sestavin primerna za hujšanje. Če hujšamo, lahko pojemo 1 takšno pico za večerjo ali eno in pol pice za kosilo. Ker je na pici veliko sveže zelenjave, dodatna solata niti ni potrebna, saj je že sama pica popoln obrok. Kuhar v oddaji Dobro jutro pa jo je pohvalil še z vidika okusa. Okus te pice je izredno sočen. Priprava niti ni tako zahtevna kot bi morda mislili na prvi vtis. Jaz sem jo pripravila v 30 minutah. Toliko so nam namreč dali na razpolago na oddaji Dobro jutro na RTV Slovenija. 

Torej, potrebujete, spodnje sestavine, en večji pekač, peki papir in veliko ustvarjalnosti, da jo okrasite po svojih željah 🙂

Povprečna hranilna vrednost 1 pice:

  • Energijska vrednost: 378 kcal
  • Maščobe: 15,7 g
  • Ogljikovi hidrati: 16,9 g
  • Beljakovine: 30,6 g
  • Prehranske vlaknine: 15 g

Sestavine za testo (za 2 manjši pici):

  • 1/3 glave cvetače (cca 250g) naribane ali zmiksane v multipraktiku
  • 1,5 merice presnih rastlinskih beljakovin  (40 gramov)
  • 2 dobri jušni žlici čičerikine moke (15 gramov)
  • 3 jušne žlice soka rdeče pese (+ pulpa, ki ostane pri sočenju – 2 žlici)
  • 1 jajce (stepeno) skupaj s soljo in poprom (ali nadomestek lanenega semena in vode) – recept tukaj
  • ščep nerafinirane grobo mlete soli in črni poper

Sestavine za nadev (za 2 manjši pici):

  • 100g paradižnikove omake ali pelatov (naravne)
  • 100g mozzarelle ali tofuja (za ljubitelje tofija priporočam tofu mediteran I like tofu)
  • 3 kuhani šparglji
  • 1/2 kosa manjše surove rdeče pese, narezana na tanke lističe
  • 5 kosov češnjevih paradižnikov (različnih barv)
  • veliko svežega zelenja (rukola, mlada špinača)
  • listki sveže bazilike, origana in timijana, po želji drobnjak
  • za okras: mikrozelenje redkvice, brokolija, česna in užitni cvetovi mačeh za okras

Priprava:

1.) Naribamo ali zmiksamo cvetačo in jo osušimo v krpi. Odvečno vodo odcedimo skozi krpo. Lahko jo tudi na rahlo popražimo na ponvi, tako jo osušimo.

2.) Naribani cvetači dodamo 1 stepeno jajce (če ne želite jajca, naredite “laneno jajce“), mešanici dodajte sol in poper, presne rastlinske beljakovine in čičerikino moko ter rdečo peso (sok in pulpo).

3.) Maso dobro pregnetemo z rokami ali jo zmešamo v multipraktiku. Oblikujemo v 2 manjši kepici. Medtem, ko pripravljamo maso, segrejemo pečico na 250 stopinj.

4.) Na pekač razporedimo peki papir. Nanj damo pripravljeno testo in ga z rokami pritiskamo na dno pekača, da dobimo obliko kroga. Pripravimo 2 testa (za 2 osebi). Postavimo v ogreto pečico.

5.) Testo pečemo 20 minut na 250 stopinj (v ventilatorski pečici). Vmes temperaturo prilagodimo, v kolikor je potrebno (od 180 stopinj do 250 se pica odlično peče).

6.) Ko je testo pečeno, ga vzamemo iz pečice in po vrhu razporedimo omako iz pelatov, šampinjone in začimbe.


7.) Pripravimo ostale sestavine: sveže bučke, kolutke rdeče pese, nasekljamo začimbe, narežemo mozzarello (ali rastlinski sir ali tofu) in pico ponovno postavimo v ogreto pečico za 5-10 minut.

8.) Medtem skuhamo šparglje (3-5 minut) in pripravimo svežo zelenolistno zelenjavo.

9.) Ko sta pici pečeni, ju povrhu okrasimo z veliko pestjo sveže mlade špinače ali rukole, češnjevimi paradižniki, mikrozelenjem, redkvicami, kuhanimi šparglji in svežimi (užitnimi) cvetovi mačeh.

Video recept pa lahko najdete v arhivu oddaje Dobro jutro s klikom na link tukaj.


Pripravila: Maja Jeereb, Mojezdravje.net

Vir slik: RTV Slovenija, oddaja Dobro jutro, arhiv z dne: 14.6.2017.

Dober tek!

Deli naprej...
SLEDITE NAM NA
MOŽNOSTI PLAČILA
MNENJA STRANK
E - NOVICE