Zlata ovsena kaša ali jesensko-zimski zajtrk proti stresu

Zlata ovsena kaša ali po angleško Golden oatmilk je topla ovsena kaša z zlatim mlekom ali kurkumin latte ayurvedsko mešanico začimb: kurkume, vanilije, cimeta in kardamoma. 

Kurkumin latte je terapevtska mešanica, poznana tudi kot “zlato mleko”, ki na telo deluje izjemno protivnetno in krepi naše zdravje. Zlato mleko je ime dobilo po svoji rumeni barvi, ki mu ga daje kurkuma. Kurkuma oziroma njena sestavina kurkumin vsebuje polifenole, ki so glavna učinkovina te začimbe. Pripisujejo mu več kot 150 potencialnih terapevtskih učinkovitosti.

Zlato ovseno kašo so pripravimo tako, da najprej pripravimo zlato mleko (recept najdete tukaj), nato vanj namočimo ovsene kosmiče. Lahko pa mešanico kurkumin latte enostavno potresete na ovsene kosmiče prelite s toplim ovsenim ali lanenim mlekom kot sem pripravila v tem receptu. V ovseno kašo lahko poljubno vmešamo sadje (npr. jagodičevje, banano), semena in maslo iz oreščkov. Uživamo jo lahko kadarkoli v dnevu: zjutraj ali zvečer, ko se želimo pogreti – predvsem v jesenskem in zimskem obdobju, ko nam prijajo tople začimbe.

Živila, ki blagodejno vplivajo na delovanje možganov in pomagajo k sprostitvi ter proti stresu v zimskem času so: ovseni kosmiči, arašidi, banana, borovnice, goji jagode, kurkuma, mandlji, ovseno mleko, laneno mleko, konopljina, lanena in bučna semena, datlji, cimet, črni sezam, črna kumina, pravi kakav, temna čokolada brez sladkorja, vsa živila, ki vsebujejo magnezij, vitamine skupine B in aminokislino triptofan. Poskusite dodati vsaj nekaj od naštetih živil  v vaš jesensko-zimski zajtrk ali večerjo in si pomagajte k sprostitvi. Pomembno je, da vključite tista živila, ki jih imate res radi. Za vas sem pripravila recept za okusno ovseno kašo, ki jo lahko jeste za zajtrk ali večerjo. Če imate radi zlato mleko, potem vam bo teknila tudi ta topla ovsena kaša. Če jo pripravljate za otroke in vas skrbi, da je ne bi želeli poskusiti zaradi te specifične zlato-rumene barve, predlagam, da njim vmešate le 1/2 čajne žličke kurkumin latte mešanice. 

1. KORAK: izberite mehke ovsene kosmiče. Nam so najbolj všeč Drobtinkini mehki malolistni ovseni kosmiči, ki ne vsebujejo glutena. Izbira pravih kosmičev je najpomembnejši korak k zares dobri ovseni kaši!

2. KORAK: Izberite osnovno sadje. Mi smo uporabili zamrznjeno jagodičevje, ki se je s toplim rastlinskim mlekom hitro odtalilo. 🙂

3. KORAK: prelijemo s toplim rastlinskim mlekom (sojino ali ovseno mleko se odlično poda tej kaši) in potresemo s čajno žličko mešanice kurkumin latte.

4. KORAK: dodamo sladilo, ki nam je všeč. Npr. kokosov sladkor, javorjev ali agavin sirup, datlje ali melaso.

5. KORAK: premešamo vse sestavine. Za zelo lačne: po želji lahko dodate 1/2 banane na 1 porcijo in žlico arašidovega masla.

6. KORAK: še enkrat dobro premešamo, dodamo sadje, goji jagode in nesladkano čokolado (temno, 85% kakavovega deleža). Namesto čokolade lahko povrh  potresemo s semeni: bučnimi ali konopljinimi.

7. KORAK: Uživajte!

Če boste ta obrok imeli za večerjo in si želite bolj beljakovinski obrok, zmanjšajte količino ovsenih kosmičev in dodajte merico Sunwarrior blejakovin z okusom vanilije.

Dober tek!

Pripravila: Maja Jeereb, slike: avtorske.

 

Deli naprej...
SLEDITE NAM NA
MOŽNOSTI PLAČILA
MNENJA STRANK
E - NOVICE