Naročite se na naše novice in prejmite kupon za
-7% popust na celoten nakup.
Bodite prvi, ki boste izvedeli za ekskluzivne akcijske popuste.

-7% popust na celoten nakup.
Simpatične kokosove posodice so alternativa plastičnim posodicam. Narejene so iz 100% recikliranega kokosa, kar pripomore k zmanjšanju odpadkov. Posodica ni polakirana s škodljivimi kemikalijami, kovinami ali umetnimi laki in je tako primerna za živila, ki so občutljiva na podobne snovi. V nadaljevanju sledi nekaj idej, za kaj vse lahko uporabljate kokosove skodelice.
Ali pogosto občutite neustavljivo željo po določeni vrsti hrane, ki je ne morete nadzirati? Zelo verjetno je, da vam primanjkuje določenega hranila. Berite dalje, če želite izvedeti, katera hlepenja so povezana s katerimi hranili. Neustavljiva želja po ocvrti hrani, sladkarijah ali slanih prigrizkih lahko traja dolgo časa in kaže na pomanjkanje določenih hranil. Naučite se jih povezati in prepoznati!
Železo je nujno potreben mineral, ki sodeluje v številnih življenjskih procesih. Verjetno najbolj znan je po svoji vlogi, ki jo opravlja v sestavi krvi. Brez železa namreč ne moremo tvoriti hemoglobina, pomembne beljakovine v rdečih krvnih celicah, ki veže kisik in ga iz pljuč raznaša po telesu.
Brez zadostne količine B12 se celice ne morejo sporazumevati med seboj. Sčasoma to vodi v težave v razmišljanju, slabši spomin in demenco. Različne raziskave so pokazale, da uživanje prehranskega dodatka vitamina B12 preprečuje poškodbe in staranje možganov, predvsem beline, znotraj katere poteka celična komunikacija.
Najnovejše raziskave navajajo, da je magnezij bolj učinkovit pri boju z depresijo, kot pa antidepresivi. Magnezij sodeluje v številnih procesih v našem organizmu. Nepogrešljiv je pri elektrolitskem ravnovesju, tvorbi hormonov in njihovem metabolizmu, proizvodnji energije in sproščanju mišic. Nizek nivo magnezija v telesu se odraža v slabem spancu, povečanemu stresu, utrujenosti, slabi volji, bolečinah in krčih v mišicah, motnjah delovanja srca, glavobolu…
V tem prispevku se posebej dotaknemo še dveh mineralov, katerih pomanjkanje so raziskave povezale z depresijo. Cink in magnezij sta oba izjemno pomembna za mentalno zdravje, njuno pomanjkanje pa vodi v občutke tesnobe, anksioznost, brezvoljnost in melanholijo. Pomembno je vedeti tudi, da stres zniža zaloge cinka in magnezija v telesu, zato je povečan vnos v stresnih obdobjih še posebej pomemben.
Depresija je veliko bolj prisotna med nami, kot se morda zdi na prvi pogled. Veliko ljudi vsaj v nekem obdobju življenja občuti njene simptome, ki so lahko blagi ali zelo močni. Še posebej v primeru blage ali zmerne depresije se marsikdo zateče k hrani, da se z njo zamoti in potolaži. Na žalost gre običajno ravno za hrano, ki ima na počutje obraten učinek. “Tolažilna hrana” lahko depresijo pravzaprav še poslabša. Prav zdrava uravnotežena prehrana je poleg rednega gibanja ključna za blažitev in zdravljenje depresije.
Zdrava različica kokosovega sladoleda Bounty z manj kalorijami, bogat z zdravimi beljakovinami in izjemnega okusa! Katarina se je odločila pripraviti znan kokosov “Bounty” iz bolj zdravih sestavin. Piko na i tej sladici so dodale še Sunwarrior beljakovine, ki dajo sladici bolj poln okus ter boljšo hranilno vrednost, zato ima ta “Bounty” precej manj kalorij kot klasična različica “Bounty-ja”. Dobra stran te sladice je tudi to, da za pripravo ne potrebujete pečice in da je narejena le v slabe pol ure.
Če se tudi vam neprestano mudi in ne najdete časa za kvaliteten obrok med delom, je tukaj nekaj zanimivih idej za hitro, a hranljivo kosilo ali malico, ki jih lahko pripravite doma in pojeste na delovnem mestu v priročnih kozarcih ali posodicah. Moringa je sestavni del receptov in vsebuje veliko vlaknin, beljakovin in antioksidantov, zato so odlični za dodajanje k jedem. Moringa nam bo dala občutek sitosti in lahkosti za boljšo koncentracijo in bolj kvalitetno opravljanje dela.
Moringa ima prijeten, zemeljsko špinačni okus. Za razliko od spiruline, s katero jo mnogi radi primerjajo, ima precej bolj nežen okus, ki ga zlahka sprejmejo vsi, ki jo poskusijo prvič. Uporabljamo jo kot dodatek jedem. Kombiniramo jo lahko s sadjem ali zelenjavo ali dodamo v rastlinsko mleko. Z vami delim nekaj okusnih idej za hitre recepte za uporabo moringe v vaši vsakdanji prehrani - od zajtrka do sladice.
Moringa slovi kot najbolj hranilna rastlina na svetu, saj vsebuje kar 20 aminokislin, 46 antioksidantov, 36 protivnetnih sestavin in več kot 90 drugih hranil. Zaradi njenih bogatih hranilnih snovi jo imenujejo tudi »čudežno drevo«. Moringa še posebej koristi dojenčkom in doječim materam (uživanje listov moringe namreč dokazano vpliva na povečanje količine materinega mleka).
Tapioko poznamo predvsem v obliki tapiokinih kroglic in tapiokine moke (včasih imenovane tudi tapiokin škrob). Do nedavnega sta se obe živili uporabljali predvsem v brezglutenski prehrani in so ju bolj poznali ljudje s celiakijo (tapioka namreč ne vsebuje glutena), zdaj pa sta zaradi svoje vsestranske in okusne uporabnosti vse bolj prisotni tudi nasploh. Poskusite tapiokin puding ali jo uporabite za peko brezglutenskih sladic.
Presne energijske kroglice so ena najbolj enostavnih presnih sladic. Pripravljene so v manj kot desetih minutah, po želji pa jih lahko naredimo večje količine in jih imamo vedno pri roki, kadar nas prime želja po sladkem.
Če uporabimo prave sestavine, so presne kroglice tudi tako zdrave, da si jih brez slabe vesti privoščimo kot hranljiv prigrizek/obrok (in ne nujno kot sladico). S spreminjanjem sestavin jih lahko naredimo bolj energijske, bolj beljakovinske, čokoladne, sadne, z esencialnimi omega maščobnimi kislinami...
Kravjemu mleku se iz različnih razlogov izogiba čedalje več ljudi. Še pred nekaj leti je bila lahko to precej zapletena misija, sojino mleko pa edina »tolažba«, ki marsikomu ne odgovarja. Danes ni nobena težava kupiti ali doma pripraviti rastlinskega napitka za čisto vsak okus - v tem prispevku izpostavljamo 9 rastlinskih alternativ za mleko in povemo, kakšnega okusa in teksture so ter kje jih je najbolje uporabiti.
»Brez mesa še gre, ampak siru se pa ne bi mogel odpovedati.« Zveni znano? Za večino ljudi je sir eno tistih živil, ki se mu je najtežje upreti. Razlog leži v kazeinu, ki ima zasvojljiv učinek – v siru oziroma mleku se nahaja zato, da teliček z veseljem popije veliko kravjega mleka. A ker izdelki iz kravjega mleka marsikomu povzročajo težave, je na zalogi dobro imeti rastlinski sir.
Smuti sklede postajajo zelo priljubljene! Odlične so kot zajtrk, ker so hkrati zdrave in tako okusne, da se vam bo zdelo, kot da dan začenjate s sladico. Gre preprosto za to, da gost smuti iz kozarca prestavite v skledo in ga potresete z dodatki po želji. Smuti skledo jemo z žlico, vedno pa je najbolj okusna, če jo postrežemo v lepi skodelici (mi imamo najraje kokosove skodelice).