-
Email: info@super-hrana.si
-
Pokličite nas: 069 69 72 36

Jesenska smuti skleda
Jesen na krožniku nam pričarajo prav buče, ki se vrhunsko obnesejo tako v slanih kot sladkih jedeh. V tej jesenski smuti skledi navdušujejo ne le z barvo, ampak tudi z okusom. Že po čudoviti oranžni barvi lahko sklepamo, da so buče dober vir beta karotena (vitamina A).

Hruškino chai pecivo – “Blondiji”
Vsi smo že slišali za brownije, manj poznani pa so blondniji- kolački, ki so jim sicer podobni v teksturi, po barvi pa so svetlejši (od tod tudi izhaja njihovo simpatično poimenovanje). Tokrat z vami delimo recept za dišečo izvedbo blondijev s krasno jesensko noto, ki jo lahko dosežemo tudi brez vsakršnega dodajanja olja ali sladkorja.

10 najboljših prednosti Aduna kakava
Kakavova zrna so že od antičnih časov cenjena zaradi svojega okusa in izjemnih zdravstvenih koristi. Adunin kakav v prahu je narejen iz posebej izbranih kakavovih zrn z visoko vsebnostjo flavanola, pomešanih z razkošno bogatim kakavom majhnih proizvajalcev v Gani.

Čokoladna pečena ovsena kaša
Ovseni kosmiči veljajo za odlično živilo, saj zaradi visoke vsebnosti prehranske vlaknine in beta glukanov v ovsenem zrnu zmanjšujejo raven skupnega holesterola v krvi. Vlaknine pa nam pomagajo tudi do bolj urejene prebave in daljšega občutka sitosti. Ovseni kosmiči so dober vir kompleksnih ogljikovih hidratov: zato vas bo taka pečena kaša za zajtrk ves dan oskrbovala z energijo.

Kako lahko kakav zmanjša stres in izboljša razpoloženje?
Hrana, ki jo jemo, igra pomembno vlogo pri našem duševnem in fizičnem počutju: od lajšanja stresa do izboljšanja razpoloženja. In zlasti kakav vsebuje številne spojine, ki lahko vplivajo tudi na naše občutke sreče.

Čokoladna skleda z okusom kakava, banane in arašidov
Proteinske smoothie ali proteinske sklede so dober način za zdrav začetek dneva. Če ste ljubitelj smutijev, svoj najljubši smoothie preprosto prelijte v skodelico (naredite le malce bolj gostega), da ga boste lahko pojedli z žličko, nanj pa potresite granolo, oreščke ali sadje. Na tak način boste dlje časa siti kot če bi smoothie zgolj na hitro spili.

9 prehranskih načinov za krepitev odpornosti
Zakorakali smo v čas prehladov in gripe, ko se nam zdi, da je le vprašanje časa, kdaj bomo zboleli ali pa se vsaj prehladili. Vendar z dobrim in okrepljenim imunskim sistemom ni nujno, da je temu tako. Obstaja veliko načinov, s katerimi lahko zmanjšamo možnost bolezni in s katerimi ohranimo dober imunski sistem tja do pomladi, ko se vse spet ogreje.

Kako okrepimo imunski sistem otroka pred vstopom v vrtec ali šolo?
Kako okrepimo imunski sistem otroka pred vstopom v vrtec ali šolo? Probiotiki so nam lahko v veliko pomoč, saj bodo okrepili črevesje in izboljšali absorpcijo ter uravnali PH črevesja, zato se bo lahko tudi vsa zdrava hrana, ki jo bomo zaužili, bolje absorbirala in bomo imeli od nje več koristi.

Prvo srečanje s probiotiki – kako vem, katerega naj izberem za določeno težavo?
Probiotiki oziroma probiotične bakterije so po definiciji WHO (svetovna zdravstvena organizacija) vsi živi mikroorganizmi (bakterije in kvasovke), ki imajo, če so zaužiti v zadostni količini, ugoden vpliv na zdravje gostitelja.

Presenetljiva resnica o omega-3 maščobah: rib sploh ne potrebujemo
Ko slišimo "omega-3", večina od nas najprej pomisli na ribe. Učili so nas, da so ribe najboljši vir teh pomembnih maščobnih kislin. A kaj, če ti povem, da ribe pravzaprav ne proizvajajo omega-3 maščob? Zveni nenavadno? Pa poglejmo, kako je s tem v resnici.

Sadni proteinski “milkshake”
Si tudi ti na lovu za preprosto idejo, kako se v toplih dneh hkrati ohladiti in posladkati na zdrav način? Neja je pripravila preprost, a nadvse osvežilen in okusen recept za sadni beljakovinski “milkshake”. Najboljše pri tem pa je, da si lahko pričaraš kar tri različne okuse napitkov hkrati, saj se okusi med sabo odlično nadgrajujejo. Recept je kljub svojemu imenu popolnoma veganski in tako primeren za vse, ki v svojo prehrano ne vključujete mleka.

Praznična kokosova potička
Prazniki so pred vrati! Za vas pa imam še eno potičko, ki je spet popolnoma veganska in brez rafiniranega sladkorja. Potica je gotovo najbolj znana in najbolj razširjena tradicionalna slovenska jed in po svoji navadi moram malo razburkati tradicionalne recepte. Za lepo temno barvo testa sem uporabila kakav, za sočnost pa kokosovo olje in kokosovo smetano.

Kako povečati vnos rastlinskih beljakovin in izboljšati svoje zdravje?
Si se že kdaj vprašal/a, koliko beljakovin dejansko zaužiješ na dan – in iz katerih virov? Večina nas jih povezuje predvsem z mesom, mlečnimi izdelki ali jajci, a obstaja še ena odlična možnost: rastlinske beljakovine! Ne samo, da so odlična podpora za tvoje telo, ampak prinašajo še cel kup drugih koristi. V nadaljevanju te čaka nekaj konkretnih razlogov, zakaj jih vključiti in kako to narediti na preprost način!

Veganska orehova potica z rožičem in pomarančo, brez sladkorja
Recept za izredno sočno potico, brez kvašenega testa, jajc in mlečnih izdelkov. Popolnoma veganska praznična potica z okusom pomaranče, orehov in rožičev. Ta potica ne vsebuje nobenega dodanega sladkorja, zato je primerna tudi za diabetike.

Paraziti – simptomi in naravne rešitve
Paraziti niso samo gliste, trakulje in drugi “črvi”. Tudi bakterije in virusi so lahko paraziti, na primer v primeru bakterijskega neravnovesja, pri katerem slabe bakterije prerastejo dobre bakterije (probiotike). Z različnimi paraziti prihajamo v stik ves čas, ker so povsod – na kljukah, tipkovnicah, straniščnih školjkah, v vodi, hrani, na posteljnini in oblekah.

Proteinski korenčkovi polpeti
Če pojeste premalo zelenjave in beljakovin ter nimate idej, kako bi jih vključili v svojo prehrano, bo ta recept kot nalašč za vas: vsebuje tako korenje kot tudi čičeriko in beljakovine v prahu. Primerna je za vse, ki ne uživajo glutena, hvaležno pa vam bo tudi črevesje, saj so polpeti bogati z vlakninami.