Naročite se na naše novice in prejmite kupon za
-7% popust na celoten nakup.
-7% popust na celoten nakup.
Pri Superhrani iščemo študentsko pomoč za daljše obdobje. Si to mogoče ravno ti?
Ker v mesecu marrcu praznujemo ženske, je Vita posvetila ta recept nežnejšemu spolu, ki je bil ustvarjen za negovanje ženske lepote - navzven in navznoter. Zakaj ne bi praznovale tako, da poskrbimo zase in za svoje zdravje?
To prekrasno zeleno barvo sladici daje Sunwarrior Beauty kolagen booster z okusom pina colade.
Pijte maca "kavice" vam lahko pomaga pri dvigu energije. Ta korist mace se pokaže v nekaj dneh njenega uživanja. Veliko ljudi opisuje učinek mace kot pitje kave, a brez kofeina in utrujenosti po tem, ko njegov učinek popusti. Energijski učinek mace je bolj enakomeren, dolgotrajen in uravnotežen.
Ste tudi vi med tistimi, ki ste se odločili, da boste po praznikih spremenili svoje prehranjevalne navade, se začeli gibati in končno shujšali?
Pred nami je pust. Če bi se radi posladkali s krofi z manj kalorijami, naredili krofe brez glutena ali brez živalskih sestavin, potem vas bo ta recept navdušil! 🙂
Danes razkrivamo recept, ki je veganska različica običajnih krofov. S temi krofi se lahko posladkajo prav vsi – naši najmlajši in tudi babice in dedki, ko pridejo na kosilo.
Pred vami je malo drugačen recept za pustne krofke. Recept je primeren za vse, ki si želite lahko in okusno alternativo klasičnim, mastnim in kaloričnim krofom. Spodnji krofki ne vsebujejo glutena, mlečnih izdelkov in maščobe. Prav zaradi tega imajo malo kalorij in so lahko prebavljivi.
Pred nami je pust. Če bi se radi posladkali z malce drugačno različico krofov, pečenih v pečici (brez cvrtja), z okusom čokolade ali matcha čaja, obenem pa si želite malo manj mastne in manj kalorične in celo brez glutena, potem vas bo naš novi recept zagotovo navdušil! Ti krofi bodo razveselili prav vsakogar – od najmlajših, najstnikov, vaših prijateljev, do babic in dedkov, ki so vajeni sicer običajnih mastnih krofov.
Zeleni smutiji! Vsi vemo, da so dobri za nas in da bi morali biti redno na jedilniku. Poglejmo si, katere sestavine bi se morale znajti v mešalniku. Z enim samim velikim kozarcem telo nahranimo s ključnimi vitamini, minerali, vlakninami, antioksidanti in aminokislinami – pri tem je njihova absorpcija optimalna, obrok pa lahko prebavljiv.
Ko naša prehrana ni najbolj optimalna in želimo svojemu telesu zagotoviti malce več hranil in se počutiti kar se da dobro, si mi najraje pripravimo sadno-zelenjavni smuti. Tako si na okusen in učinkovit način zagotovimo dovolj (in še več) zelenjave, sadja, vlaknin, vitaminov in mineralov, ki bi jih sicer mogoče težko pojedli čez dan.
Hladno vreme je že potrkalo na naša vrata, zato smo za vas pripravili 5 receptov za zdrave in okusne beljakovinske smoothije za prihajajoče zimske dni, ki so vam v pomoč pri krepitvi odpornosti in boljšem počutju.
Januar je zaznamovan z novoletnimi zaobljubami in željami po spremembah življenjskega sloga. Ljudje si zadajo, da bodo v svoje življenje vnesli več gibanja, več kvalitetnega spanca, imeli bolj zdrave prehranjevalne navade in posledično tudi izgubili kak kilogram. A vse prevečkrat se v tej želji po bolj vitki postavi zatekajo k nezdravim rešitvam, ki obljubljajo hitro izgubo kilogramov.
Kakšen obrok si pripraviti, da bo ta zadovoljil po potrebah, ki jih ima naše telo po telesni vadbi? Proteinsko ovseno kašo! Zaradi kombinacije polnovrednih ogljikovih hidratov in beljakovin taka jed predstavlja odličen obrok, ki pa ga zaradi njenega čudovitega okusa lahko jemo tudi kar namesto sladice.
Višnjev kolagenski drobljenec (ali ang. crumble) je sladica, ki je sestavljena iz dveh plasti: hrustljavo zapečenih ovsenih kosmičev z mandljevo moko in višnjami ter svežega jogurta. Neja je drobljencu pričarala poseben okus po slani karameli s Sunwarrior Kolagenskimi gradniki.
Z vitamini bogate, osvežujoče in ravno prav sladke kivijeve rezine. Če bi se tudi vi radi posladkali z nečim malo manj čokoladnim ter bolj svežim in prijetno kislim, so te rezine kot nalašč za vas. Ta sladica pa je tudi prava vitaminska bombica, saj so kiviji bogat vir vitamina C.
Hrana je v prazničnih dneh pogosto pomemben povezovalni člen na druženjih. In prijetno je, ko skupaj z najbližjimi uživamo v jedeh, ki jih je nekdo skrbno pripravil za nas. Da pa zaradi oblice praznovanj ne trpi preveč naše počutje in predvsem prebava, smo za vas pripravili nekaj nasvetov, kako kljub prazničnim dobrotam poskrbeti za dobro prebavo, brez bolečin in napenjanja.
Ste se že kdaj preizkusili v peki kruha? Če se vam je ta vedno zdela prezahtevna, imamo za vas odličen recept: beljakovinski kruhek, pripravljen brez gnetenja, pri katerem potrebujete samo malce več časa. Poseben postopek priprave tega kruhka pripomore k temu, da je ta hrustljav in elastičen, kljub uporabi polnozrnate moke in izogibanju vsakršnega olja.
Kadar se ne moremo odločit, ali bi raje biskvit ali piškote, so »scones« pravi dogovor. Pecivo, ki po hrustljavosti spominja na piškote, s svojo mehko sredico pa na biskvit, bo poživilo vaš nabor sladic.
Čokoladne kroglice, ki so kljub svojemu intenzivnemu čokoladnemu okusu zdrave in preproste za pripravo. Pripravimo jih, ne da bi morali sploh prižgati pečico. Zanje boste potrebovali le 5 sestavin, s kombinacijo orehov in 100 % kakava pa si boste zares pričarali okus po praznikih.
Maline in limonina lupinica pričarajo božansko svežino, s katero znajo ti piškoti izstopati s pladnja s pecivom, ki ga boste v kratkem postavili pred svoje najbližje. Piko na i ter prečudovito barvo pa lunicam dodajo še goji jagode in hibiskus v prahu.
Vedno sem si jih zaželela znati narediti doma. Ko celo stanovanje diši po cimetu in iz pečice vzameš pravkar pečene cimetove rolice in jih z največjim veseljem postrežeš svoji družini.
Kakavova zrna so že od antičnih časov cenjena zaradi svojega okusa in izjemnih zdravstvenih koristi. Adunin kakav v prahu je narejen iz posebej izbranih kakavovih zrn z visoko vsebnostjo flavanola, pomešanih z razkošno bogatim kakavom majhnih proizvajalcev v Gani.
Ovseni kosmiči veljajo za odlično živilo, saj zaradi visoke vsebnosti prehranske vlaknine in beta glukanov v ovsenem zrnu zmanjšujejo raven skupnega holesterola v krvi. Vlaknine pa nam pomagajo tudi do bolj urejene prebave in daljšega občutka sitosti. Ovseni kosmiči so dober vir kompleksnih ogljikovih hidratov: zato vas bo taka pečena kaša za zajtrk ves dan oskrbovala z energijo.
Ko nastopi mesec november, ne moremo mimo pomembnega gibanja, imenovanega movember, ki je že skoraj 20 let posvečen ozaveščanju o zdravju moških. Gibanje movember spodbuja moške k preventivnim ukrepom in delovanjem za dobrobit njihovega zdravja.
Hrana, ki jo jemo, igra pomembno vlogo pri našem duševnem in fizičnem počutju: od lajšanja stresa do izboljšanja razpoloženja. In zlasti kakav vsebuje številne spojine, ki lahko vplivajo tudi na naše občutke sreče.
Največji čar te pečene ovsene kaše je, da se ti zdi, kot da zajtrkuješ borovničevo pecivo, v resnici pa dan začenjaš na najboljši možen način - z nadvse zdravim in hranljivim zajtrkom.
Cink je mikrohranilo, ki ga naš imunski sistem in telo potrebujeta, da lahko učinkovito delujeta. Igra vlogo pri presnovi makrohranil, imunski funkciji in podpira normalno rast in razvoj človeškega telesa od rojstva dalje. Je pogosto spregledan in podcenjen element, zato je prav, da poskrbimo za čim večji vnos s cinkom bogatih živil.
Čas praznikov in buč je tu. Če imate ta vikend čas, poskusite s tem preprostim receptom. Buča in čokolada sta odlična kombinacija v tem receptu, ki ga lahko v nekaj minutah preizkusite tudi sami. Ti muffini so sočni, brez jajc in mleka, sladki, čokoladni koščki pa dodajo piko na i, da je okus še bolj poln.
Če ste velik ljubitelj palačink, a hkrati želite bolj zdravo, hranilno različico puhastih beljakovinskih palačink, vas spodbujam, da vanje vmešate bučni pire ali naribate korenček. Te palačinke so tako dobre, da jih bodo jedli tudi tisti otroci, za katere od strank pogosto slišim, da ne marajo zelenjave.
Bi za praznike naredili sladico, ki je nekoliko drugačna? Poskusite bogato vegansko čokoladno bučno pito, ki je polna okusov čokolade in buč in morda postane to nova, dobrodošla popestritev vašemu prazničnemu pogrinjku.
Rižev narastek je jed naših babic. A to seveda ni klasičen babičin recept, saj je prilagojen tako, da ga lahko brez vsakršne slabe vesti poješ za zajtrk, tudi če se prehranjuješ vegansko. Kljub prilagoditvam, ki v resnici še poenostavijo postopek priprave, pa je končni rezultat po okusu še vedno zelo podoben originalu.
Cink ni ravno prvi mineral, na katerega pomislimo, ko govorimo o pomanjkanju hranil, vendar je esencialen mineral, ki ga je v današnjem času v prsti premalo, zaradi česar obstaja verjetnost, da ga v telo vnesemo premalo.
Jesen na krožniku nam pričarajo prav buče, ki se vrhunsko obnesejo tako v slanih kot sladkih jedeh. V tej jesenski smuti skledi navdušujejo ne le z barvo, ampak tudi z okusom. Že po čudoviti oranžni barvi lahko sklepamo, da so buče dober vir beta karotena (vitamina A).
Miso je japonska tradicionalna juha, narejena iz fermentiranega riža, ječmena ali/in soje. Odličen jesenski recept za juho, ki vas bo pogrela in pomagala proti izgorelosti nadledvične žleze.
Jesen nam poleg čudovitih oranžno-rumenih barv postreže tudi z bučami, ki jih lahko uporabimo na 1001 način. Iz njih lahko naredimo bučno miso juho, bučno pito, bučne muffine ali belo kavo z bučo. Sliši se morda nekoliko nenavadno, a verjetno ste že slišali za slavni ameriški pumkin spice latte?
Tako kot vse ostalo, tudi lase hranimo od noter navzven. Posebej ob menjavi letnih časov jim bo kura z vsakodnevnimi takimi kašicami zelo koristila, svojo hvaležnost pa bodo s hitrejšo rastjo in večjim sijajem vaši lasje izkazali že par tednov po njej.
Rožnata barva in pentljice so mesecu oktobru posvečene ozaveščanju o raku dojk s prizadevanji za zmanjševanje pojavnosti te bolezni s spodbujanjem ozaveščenosti posameznikov in poudarjanju pomena preventive, zgodnjega diagnosticiranja in zdravljenja ter nenazadnje podporo vsem, ki jih je ta rak prizadel.
Jeseni dnevi postajajo krajši in noči vse daljše. Na poti v in iz službe nas večinoma spremlja že tema. Sonce vidimo bolj ali manj le skozi službena okna, mnoge zimske dni, ko nas objemata sivina in megla, pa tudi takrat ne. In vse to nosi svoje posledice.
Probiotiki oziroma probiotične bakterije so po definiciji WHO (svetovna zdravstvena organizacija) vsi živi mikroorganizmi (bakterije in kvasovke), ki imajo, če so zaužiti v zadostni količini, ugoden vpliv na zdravje gostitelja.
Ko izbiramo živila, je vedno najboljše, da izberemo sezonska, saj bomo tako prejeli kar največ hranil in koristnih snovi za telo. Zakaj je temu tako se mogoče sprašujete? Sezonska živila so obrana na vrhuncu svoje zrelosti in tako vsebujejo kar največ možno hranilnih snovi. Ta živila so načeloma tudi cenovno bolj dostopna in sveža.
Vsi smo že slišali za brownije, manj poznani pa so blondniji- kolački, ki so jim sicer podobni v teksturi, po barvi pa so svetlejši (od tod tudi izhaja njihovo simpatično poimenovanje). Tokrat z vami delimo recept za dišečo izvedbo blondijev s krasno jesensko noto, ki jo lahko dosežemo tudi brez vsakršnega dodajanja olja ali sladkorja.
Veš, kako poskrbeti za dobro regeneracijo po telesni vadbi? Ker lahko intenzivni trening (sploh z utežmi) povzroči mikro poškodbe na mišicah, je smiselno in bistvenega pomena, da po vadbi telesu zagotovimo dovolj aminokislin, ki poskrbijo za regeneracijo in vzdrževanje mišične mase.
Z vami delimo prvi recept v seriji božanskih pečenih ovsenih kosmičev, ki jih lahko pričakujete na našem profilu v bližnji prihodnosti. Pri pečeni ovseni kaši gre za podobne sestavine kot pri klasičnih ovsenih kašah, le priprava in končni rezultat sta nekoliko drugačna. V kolikor te metode še niste preizkusili, vam toplo priporočamo spodnji recept za slastno beljakovinsko pečeno kašo z okusom bananinega kruha.
Zakorakali smo v čas prehladov in gripe, ko se nam zdi, da je le vprašanje časa, kdaj bomo zboleli ali pa se vsaj prehladili. Vendar z dobrim in okrepljenim imunskim sistemom ni nujno, da je temu tako. Obstaja veliko načinov, s katerimi lahko zmanjšamo možnost bolezni in s katerimi ohranimo dober imunski sistem tja do pomladi, ko se vse spet ogreje.
Poletni dopust je čas za sprostitev, oddih in ustvarjanje lepih spominov. A če nismo dovolj previdni, nam te čudovite dni lahko pokvar nevšečnost, ki ji pravimo okužba sečil. Da bodo dopustniški dnevi potekali čim bolj umirjeno, z vami spodaj delimo tri rešitve, ki vam lahko na naraven in preprost način pomagajo, da okužbo sečil lažje obvladate oz. se ji popolnoma izognete.
Osvežilne poletne lučke s tropskim pridihom za vroče poletne dni, ki vas bodo presenetile s svojim izjemnim okusom, saj so polna beljakovin, hkrati pa tudi ostalih gradnikov za kolagen. Okus ananasa in mete pa jim data osvežilno tropsko noto. Vsebuje samo 5 glavnih sestavin in zadostno mero beljakovin za popolno dopoldansko ali popoldansko malico. Priporočamo 2 lučki na osebo.
Voda je bistvenega pomena za naše splošno zdravje in dobro počutje, vendar ali ste se kdaj vprašali, zakaj je hidracija tako pomembna? Pri “pravilni” oz. ustrezni hidraciji ne gre samo za potešitev žeje, ampak ima ta temeljno vlogo pri ohranjanju ravnovesja elektrolitov v našem telesu.
Ko smo na dopustu žal ne moremo vplivati na to, kako toplo bo morje in ali bomo vseh 10 dni počitnic imeli lepo vreme. Lahko pa poskrbimo in se pripravimo, da nam prebava ne bo delala večjih težav ter bomo tako imeli eno skrb manj.
Obožuješ karamelne bonbončke tako kot jaz? Pa mousse-aste teksture, čokoladne namaze, vse vrste krem in sladoledov? Potem poskusi tole bombo, kombinacijo vsega naštetega. Jaz sem si jo privoščila kar v okviru kosila, po tem, ko sva z Markom pojedla enolončnico. Kdaj pac pase tudi tako 🙂